Bavette

Ik heb het jaren geleden voor het eerst gegeten toen ik op vakantie was in Frankrijk. Daar lag dit gewoon in de supermarkt. Het is een stukje vergeten vlees dat ook in Nederland steeds bekender wordt.

Bavette (ook wel vanglap of vinkelap) wordt gesneden uit het dikste deel van de vang. De vang loopt van het borstbeen naar de achterpoot. Hier zitten spieren die veel bewegen waardoor ze wat grover en steviger zijn.

Bavette is goed te herkennen aan de grove structuur. Het is een lang stuk vlees dat door zijn vorm ook wel halve maan of maanvlees wordt genoemd. Omdat het zo lang is wordt het altijd dubbel gevouwen voor het verpakt wordt.

Omdat de bavette wat grover is kan het zijn dat je wat meer moet kauwen. Om dit te voorkomen is het belangrijk om bavette altijd HAAKS op de draad te snijden en in dunne plakken te serveren.

Bavette is van zichzelf al erg lekker. Daarom bestrooi ik hem na het grillen alleen met wat peper en zout.


Benodigdheden


Bereiding

  1. Haal het vlees ongeveer 1 uur van tevoren uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  2. Grill de bavette circa 3 minuten direct boven de kolen (ca. 200-250 ℃)
  3. Draai de bavette om en grill ook de andere kant goudbruin.
  4. Steek een vleesthermometer in het dikste gedeelte van de bavette en laat deze nog even door garen op het indirecte gedeelte van de BBQ tot hij een kerntemperatuur heeft van 50 ℃ (medium rare).
  5. Dek de bavette af met aluminiumfolie en laat het nog ongeveer 10 minuten rusten zodat de sappen zich goed door het vlees kunnen verspreiden.
  6. Bestrooi de bavette na smaak met peper en zout.
  7. Snijd de bavette haaks op de draad in dunne plakken.
    Om dit makkelijker te maken is het handig de bavette eerst in het midden door te snijden. Je hebt dan 2 gelijke stukken en kan gelijk zien hoe de draad loopt.

De bavette hoort van binnen rood te zijn.

Je kan de bavette ook serveren met bijvoorbeeld chimichurri of rode wijn saus.

Ik heb de bavette gehad van slagerij Spoelder als onderdeel van hun vergeten vlees pakket. Maar je kan het ook bij je lokale slager bestellen.

Print Friendly, PDF & Email

Geschreven door:

RTLNiels
RTLNiels
Ik ben Niels "RTLNiels". Iedereen kan BBQen, dat is mijn motto! Mijn BBQ staat elk weekend aan. Ik deel lekkere en makkelijke recepten die iedereen kan maken met ingrediënten die standaard in de keuken aanwezig zijn, of makkelijk te verkrijgen zijn. Mis je iets, heb je een vraag of een goede tip. Mail me gerust, ik reageer altijd.
Vorig artikel
Volgend artikel

Reageren op dit bericht