Gerookte kipfilet

HomeKipGerookte kipfilet

Het roken van vis en vlees is al eeuwen oud. Vroeger was het noodzaak om te conserveren, tegenwoordig doen we het omdat het gewoon lekker is. Vis roken is vaak kostbaar, maar je kan natuurlijk ook vlees roken. Is wat minder pijnlijk als het mislukt. Kip leent zich hier erg goed voor.

Er zijn twee manieren van roken: warm en koud. Bij koud roken wordt het vlees alleen gedroogd en geconserveerd. Koud roken is een langdurig proces en doe je bij ca. 30°C. Warm roken doe je bij 60°C tot 125°C en is geschikt voor directe consumptie.

Voor het roken moet je het vlees eerst pekelen. Dit kan droog net nat. Nat is de snelste manier en zal ik hieronder uitleggen.

Na het pekelen kunnen we gaan roken. Dit kan met diverse houtsoorten: eiken, beuken of essen. Weber verkoopt kant en klare snippers. Zelf ben ik gek op appelhout. Deze geeft een fruitige en zoete smaak.


Ingrediënten:

  • kipfilet (4 stuks)
  • 2 lt water
  • rookhout (kwart zak)
  • 200 gr zeezout
  • 1 el peperkorrels
  • 1 el thijm
  • ½ tl rozemarijn
  • 4 st laurierblaadjes

Pekeloplossing:

We beginnen met het maken van de pekelopslossing. Deze kan je het beste ’s ochtends maken.

  1. | Breng 2 liter water aan de kook;

  2. | Doe hier het zout, de peperkorrels, thijm, rozemarijn en laurierblaadjes bij;

  3. | Laat dit even koken zodat het zout goed oplost en de smaak van de kruiden goed vrij komt;

  4. | Laat deze daarna afkoelen in de koelkast;

  5. | Leg de kipfilets een half uur in het pekelbad en spoel deze af waarna je ze droog dept;

  6. | Laat ze dan nog even nadrogen in de koelkast.


Roken:

Nu het echte werk.

  1. | Het rookhout doe je in een kom met water zodat dit goed door en door nat wordt;

  2. | Stook je BBQ indirect met een beperkt aantal briketten (stuk of vijf grote briketten);

3.| Je moet de temperatuur laag houden, dit doe je o.a. door de luchtinlaten half open te zetten;

  1. | Leg er na een half uurtje een paar briketten bij;

  2. | Leg het rookhout bovenop de kolen. Als het roken stopt vul je dit aan. Als dit te snel gaat kan je het rookhout ook op een stukje aluminiumfolie leggen;

  3. | De kip leg je op het indirecte deel van je BBQ. Als je de kip niet te droog wilt kan je er aluminiumfolie onder leggen. Zelf geef ik de voorkeur aan droog, dus zonder aluminiumfolie;

  4. | Het roken duurt bij 80°C een uur of 3 en bij 110°C ca. 2 uur. Als je van droge kip houd moet je ze er wat langer op houden.

Je kan ze ook de hele nacht laten liggen zodat de BBQ langzaam dooft. De kip krijgt dan een wat dikkere korst en wordt wat droger. De volgende ochtend is het heerlijk voor bij het ontbijt. (zier hieronder)

“De kip is warm lekker, maar persoonlijk vindt ik deze koud lekkerder”

Print Friendly, PDF & Email

Geschreven door:

RTLNiels
RTLNiels
Ik ben Niels "RTLNiels". Iedereen kan BBQen, dat is mijn motto! Mijn BBQ staat elk weekend aan. Ik deel lekkere en makkelijke recepten die iedereen kan maken met ingrediënten die standaard in de keuken aanwezig zijn, of makkelijk te verkrijgen zijn. Mis je iets, heb je een vraag of een goede tip. Mail me gerust, ik reageer altijd.
Vorig artikel
Volgend artikel

15 REACTIES

  1. Ook ik heb dit recept gemaakt op de Big Green Egg, een beetje aangepast.
    Dank je wel voor de duidelijke uitleg qua voorbereiding, temperatuur en foto’s!

    Kan niet misgaan, is heel erg lekker en niet duur. Want je hebt voor twee personen voor drie dagen voorraad voor allerlei variaties/combinaties met andere ingredienten: diner/lunchhapje/broodbeleg ontbijt.

    Niet alles hoeft meteen op; je kan het een dag of twee (goed afgesloten) bewaren in de koelkast.

  2. Dit weekend gemaakt op de Black Bastard.
    Wat een top recept zeg. Ik had nog wat venkel aan de pekel toegevoegd. Ga volgende keer er wat knoflook en ui aan toevoegen.
    Veel dank! Dit gaan we nog vaak herhalen deze zomer!

  3. Toppertje! Ik heb er een paar vacuüm ingevroren. Heb ik in september ook nog wat. Als je er 1 fijn snijdt in hele kleine blokjes, 3×3 me, dan Door een simpele bak huzarensalade roeren. Je weet niet wat je proeft!

  4. Wij hebben onlangs en kerselaar omgehakt. Het hout is nog niet droog kan ik dat hout ook gebruiken om te roken of is dit niet geschikt?

    • Kersenhout geeft een milde, zoete en fruitig smaak. Kleurt de huid van gevogelte mooi donkerbruin en de rook geeft een mooie rozeachtige tint aan lichte vleessoorten. Lijkt mij dus prima geschikt.

  5. 2 keer de kip gemaakt, smaakt erg goed!!
    1e keer met appelhout gerookt, lekker!
    De 2e keer met kersen hout en de kip ongeveer 12 uur in de pekel gehad, héééérlijk!!

    • Dat heb ik zelf nooit geprobeerd, maar dat moet gewoon kunnen.
      Let er wel op dat er om een hele kip nog een velletje zit.
      Hierdoor kan het zijn dat de rooksmaak minder goed in de kip trekt!

Reageren op dit bericht