Ik hou van simpele recepten die lekkerder zijn dan je zou verwachten. Vorige week plaatste Roy van BBQ-Junkie een recept op zijn site om zelf noten te roken op de BBQ. Dat heb ik gelijk uitgeprobeerd en het resultaat was inderdaad bijzonder lekker en ook nog eens erg leuk om te maken. Het is toch fantastisch om je gasten bij de borrel te verrassen met zelf gerookte nootjes.
Hij vond het goed dat ik dit deelde dus hieronder het recept.
Ingrediënten:
|
Benodigdheden:
|
Voorbereiding:
- Meng de droge ingrediënten (paprikapoeder, chilipoeder, uienpoeder, knoflookpoeder, zout, zwarte peper en de bruine basterdsuiker) door elkaar in een kommetje.
- Doe de noten en pinda’s in de bak met deksel en vermeng deze met de zonnebloemolie.
- Als alle noten goed zijn bedekt met olie doe je de droge kruiden erbij. Door de deksel op de bak te doen kan je ze even flink door elkaar schudden.
Op de BBQ:
- Stook je BBQ op om direct te grillen en plaats de grillplaat recht boven de kolen.
- Smeer de grillplaat in met olie en laat deze even opwarmen.
- Verdeel de noten en pinda’s over het rooster en leg wat rookhout op de kolen.
- Sluit de deksel en laat de noten en pinda’s ca. 10 minuten roken.
Koud is de notenmix heerlijk, maar warm is hij verrukkelijk.
Tip: Probeer ook eens andere noten.
Lekkerrr! Goed om te zien dat ik je een beetje heb kunnen inspireren 🙂
Ziet er lekker uit. Welk rookhout is aan te raden?
Ik heb fruitbomenhout gebruikt. Dat is minder bitter dan eiken of beuken.
Hoelang kun je de noten bewaren als ze gerookt zijn?
Ik lees op internet dat je ze het beste in een afgesloten plastic doosje op een koele en donkere plek kan bewaard. Ze hoeven niet in de koelkast. Op deze manier blijven de noten tot een half jaar goed.