Grillen (directe verhitting)

HomeTipsGrillen (directe verhitting)

Er bestaat nog wel eens onduidelijkheid tussen BBQen en grillen. Je wordt wel eens gevraagd of je ergens komt “BBQen”, maar als je daar dan komt staan ze lekker het vlees dicht te schroeien. Grillen dus.

Directe verhitting (open)

Met grillen (directe verhitting) schroei je het eten dicht zodat de natuurlijke sappen bewaard blijven en het zijn karakteristieke grillstrepen krijgt. Vetarm eten zoals gevogelte en vis zijn ideaal voor deze bereidingsmethode. Dit geld ook voor dunnen vlees zoals hamburgers en karbonades. Maar ook groenten, spiesen en visfilet lenen zich hier goed voor.

Directe verhitting (met deksel)

Houd de deksel van de BBQ ook tijdens het grillen bij voorkeur dicht en stel de temperatuur met de ventilatie openingen. Hierdoor beperkt je de kans voor het opvlammen van open vuur terwijl het eten toch op een hoge temperatuur wordt bereid en er vet op de kolen druipt. Als er nu vet op de kolen druipt verdampt het en geeft het een heerlijke rooksmaak aan het eten. D0or een tekort aan zuurstof zal het vet niet gaan branden. Door de hoge temperatuur en de korte bereidingstijd moet het eten nog wel omgedraaid worden wat bij indirect BBQen overbodig is.

Directe verhitting met 2 zones

Door directe verhitting met 2 zones krijgt je meer controle over de bereiding van je eten. Er ontstaat een gebied voor het dichtschroeien van het eten en een minder heet gebied voor het garen. Als je BBQ groot genoeg is zou je ook nog een derde zonde kunnen maken voor het warm houden van het eten.

Zones bij een gas BBQ

Als je meerdere zones op een gas BBQ wilt dan zet je de de linker brander volledig open, de middelste half en de rechter houd je dicht.

Lees hier meer over indirect BBQen

Print Friendly, PDF & Email

Geschreven door:

RTLNiels
RTLNiels
Ik ben Niels "RTLNiels". Iedereen kan BBQen, dat is mijn motto! Mijn BBQ staat elk weekend aan. Ik deel lekkere en makkelijke recepten die iedereen kan maken met ingrediënten die standaard in de keuken aanwezig zijn, of makkelijk te verkrijgen zijn. Mis je iets, heb je een vraag of een goede tip. Mail me gerust, ik reageer altijd.

Reageren op dit bericht