Hoe start ik mijn BBQ?

HomeTipsHoe start ik mijn BBQ?

Er zijn verschillende manier om je BBQ op temperatuur te krijgen. Zelf doe ik dit met een kolenstarter, maar het kan ook elektrisch of gewoon door ze handig te stapelen.
Neem ±30-45 minuten de tijd om een goed vuur aan te leggen.

Aanmaakhout (±45 min)
Een vuur maken met aanmaakhout is de meest bijzondere en rituele methode. Elk aanmaakmiddel heeft een eigen stijl. Krantenpapier of aanmaakblokjes vormen de basis. Gebruik bij voorkeur geen aanmaak vloeistof omdat deze de smaak van het eten kunnen gaan beïnvloeden.
1. | Maak proppen van krantenpapier of draai ze op.
2. | Leg ze op de bodem van je BBQ met hierop 6 briketten
3. | Steek het krantenpapier aan. Doe er meer krantenpapier en aanmaakhout bij als de briketten niet aan gaan.
4. | Leg meer briketten op het vuur als de eerste briketten aan staan.Iedereen heeft zo zijn eigen hoeveelheid krantenpapier nodig dus gebruik zoveel als je wilt.

Kolenstarter (±30 min)
Door de eenvoud en het gemak een ideaal middel om uw kolen mee aan te steken. De kolenstarter is een cilinder van plaatstaal waarvan de onderkant open is. In de onderkant zit een rooster waar de kolen op liggen. Daaronder zit een luchtopening om zuurstof an te zuigen. Je kan deze aansteken door er een aanmaakblokje onder te leggen of er een verfrommelde krant onder te leggen en aan te steken. Als de kolen voldoende warmte hebben opgenomen gaan deze smeulen. Door de aanvoer van de zuurstof dragen de onderste kolen de warmte over aan de bovenliggende kolen. Het duurt ongeveer een half uur voor alle kolen goed op temperatuur zijn. Als de vlam aan de bovenkant begint te doven zijn alle kolen voldoende op temperatuur.

Een kolenstarter is de ideale manier om uw kolen aan te steken. Door de aanvoer van zuurstof aan de onderzijde worden alle kolen gelijkmatig verhit.

Bijvullen
Een kolenstarter is ook ideaal als je je BBQ enkele uren achter elkaar gaat gebruiken en je geen nieuwe kolen wilt aanvullen vanwege de dikke rook die in het begin vrijkomt.

Zelf een kolenstarter maken
Je kan ook zelf een kolenstarter maken door de bodem van een groot koffieblik open te maken, maar voor € 15,00 heb je al een starter dus is dat eigenlijk de moeite niet. Misschien handig als je op vakantie een keer zonder zit.

Elektrische starter (±10 min)
Dit is de eenvoudigste en veiligste manier voor het aansteken van een BBQ. Hiermee kan je al binnen ±10 min je kolen op temperatuur hebben. Elektrische starters zijn er in verschillende maten. Het is eigenlijk niet veel meer dan een verwarmingselement dat je tussen je kolen legt. De kolen nemen deze warmte op.

Aan deze manier van aansteken zijn eigenlijk maar 2 nadelen.
1. | Je moet een stopcontact in de buurt hebben.
2. | Ze hebben niet het eeuwige leven

Aanmaakvloeistof (verboden)
Aanmaakvloeistof is een product op basis van aardolie dat de smaak van het eten volledig kan bederven. Sommige mensen zijn hiermee opgegroeid en denken dat hamburgers altijd naar benzine moeten smaken maar geloof me, aanmaakvloeistof is gewoon smerig en ongezond en dus verboden!

Pitmaster X heeft op youtube een mooi filmpje geplaatst waar je de kolenstarter in aktie kunt zien. Bekijk hieronder het filmpje.

Print Friendly, PDF & Email

Geschreven door:

RTLNiels
RTLNiels
Ik ben Niels "RTLNiels". Iedereen kan BBQen, dat is mijn motto! Mijn BBQ staat elk weekend aan. Ik deel lekkere en makkelijke recepten die iedereen kan maken met ingrediënten die standaard in de keuken aanwezig zijn, of makkelijk te verkrijgen zijn. Mis je iets, heb je een vraag of een goede tip. Mail me gerust, ik reageer altijd.

1 REACTIE

  1. Wat een coole website is dit. Geweldige recepten.
    Heb nu een zelfgemaakte buitenkeuken met een plancha erin verwerkt en een kleine BBQ voor erbij, maar dat gaat binnenkort gewoon een grote BBQ worden.

    Ga zo door!

    Groeten,
    Cees

Reageren op dit bericht