Wie grote stukken vlees bereid op zijn BBQ kan niet zonder een goede kernthermometer. Ik heb een hoop thermometers getest en versleten. De volgende op mijn lijstje was de iGrill 2. Het grootste voordeel van deze thermometer vond ik het feit dat je meerdere temperaturen tegelijk kan meten, hij werkt draadloos en is uit te lezen via je telefoon met daarbij een mooie grafiek met het temperatuurverloop.
Vorige week is in Amersfoort de eerste Weber Original Store van Nederland geopend waar ik samen met BramBBQ, BBQProof en BBQ-Junkie was uitgenodigd bij de opening.
Lees op hun site’s meer over deze feestelijke opening en de mysterie box waar we mee aan de slag mochten.
Als bedankje kregen we aan het einde van de dag een goodiebag overhandigd, waar toevallig een iGrill 2 van Weber in zat.
Deze ben ik natuurlijk gelijk gaan uitproberen.
Ontwerp
De iGrill 2 ziet er degelijk en sterk uit. Het scherm is goed leesbaar met grote cijfers en de bediening is simplistisch en duidelijk.
Door de < en > knop te gebruiken kan je kiezen uit 1 van de 4 sensoren.
De rubberen voet is aan de onderzijde voorzien van een magneet maar de deksel van je BBQ zal snel te heet zijn om hem aan op te hangen. Bij roken in een hang is het wel erg handig, ook als deze van hout of aluminium is, daarvoor wordt een los magneetje meegeleverd.
Door de unit uit de voet te halen is het mogelijk deze de draaien waardoor je de iGrill ook verticaal kan ophangen.
Sensoren
De iGrill beschikt over de mogelijkheid om 4 sensoren gelijktijdig te gebruiken en af te lezen op je telefoon. Standaard worden er echter 2 meegeleverd, maar deze zijn overal verkrijgbaar en dus simpel bij te kopen.
Vooral erg handig als je meerdere stukken vlees maakt van verschillende afmetingen.
Er is ook een speciale sensor te koop die is ontwikkeld om de omgevingstemperatuur (bv op je rooster) te meten. Deze is voorzien van een handig klemmetje die voorkomt dat de sensor contact maakt met je rooster waardoor hij de verkeerde temperatuur zou kunnen doorgeven. Ook is deze geschikt om hogere temperaturen te meten dan de standaard sensoren.
De sensoren worden geleverd met een houder waardoor je deze makkelijk kunt opbergen zonder dat je een grote spaghetti krijgt van snoeren.
De sensoren zijn voorzien van een rubberen grip in verschillende kleuren om ze makkelijk uit elkaar te houden. Deze zullen in de loop van tijd wel verkleuren, maar toch handig bedacht. In de App kan je aangeven welke kleur bij welke sensor hoort. Door de rubberen grip loop je ook minder kans om je vingers te verbranden bij het verwijderen.
De iGrill app
Er is een app beschikbaar voor Android en Apple. Deze is duidelijk en overzichtelijk en is te verkrijgen in de Apple App Store of de Google Play Store.
Ik was verrast hoeveel je zelf kan aanpassen zoals namen en kleuren voor de meters en verschillende temperaturen voor de sensoren. Ook zijn er een hoop temperaturen vastgesteld. Je hoeft dus niet te zoeken in allerlei tabellen. Daarnaast kun je per sensor een kleur opgeven die correspondeert met de sensoren. Erg leuk om het temperatuur verloop te zien bij bv het bereiden van Pulled Pork.
Ook is in te stellen wanneer je een waarschuwing ontvangt, en is er per sensor een alarm in te stellen. Standaard is dat 10° en 3° voor dat de doeltemperatuur behaald is.
Ook is het mogelijk om een range in te stellen van hoogste en laagste temperatuur. Handig om de temp van je BBQ in de gaten te houden. Naast de temperatuur kan je ook zelf een meldingsgeluid instellen.
Als je de app op de achtergrond gebruikt wordt de temperatuur per sonde weergegeven in de notificatiebalk, of de widget welke je zelf op je homescreen kan instellen.
Verbinding en bereik
De iGrill is te gebruiken in combinatie met je telefoon of tablet. Zonder een van deze is het gewoon een thermometer en is er niets in te stellen. Mocht je telefoon leeg raken dan kun je hem dus gewoon blijven gebruiken, maar dan zonder alle extra functies.
De verbinding werk met Bluetooth Smart 4.0 en heeft een bereik van ongeveer 50 meter. Het grootste voordeel hiervan, ten opzichte van andere thermometers, is dat hierdoor ook date verstuurd kan worden waardoor de iGrill vanaf je telefoon is in te stellen. Het bereik is wel afhankelijk van het type telefoon en eventuele obstakels. Het nadeel van een Bluetooth verbinding is dat deze wel meer stroom verbruikt en dat het bereik minder is, maar persoonlijk zie ik dat niet als een nadeel. Als ik vanuit de woonkamer verbinding kan houden is dat voor mij meer dan genoeg.
Batterij
De iGrill 2 wordt gevoed door 2 AA batterijen (welke worden meegeleverd) deze zouden voldoende moeten zijn voor 200 uur BBQ plezier.
Om de batterij te sparen zal de verlichting van het scherm naar enige tijd doven. Met een druk op de grote knop maak je de iGrill wakker en toont het scherm duidelijk de actuele temperatuur.
In de app is af te lezen hoeveel % batterijduur je nog over hebt.
De iGrill mini en iGrill 3
Naast de iGrill 2 is er ook nog het kleine broertje, de iGrill mini (die, de naam zegt het al, een stuk kleiner is), en de iGrill 3 welke geïntegreerd is in alle Genesis®II buitenkeukens en daarbij gratis wordt meegeleverd. Het verschil tussen de iGrill 2 en de iGrill mini is dat deze geen display heeft en er maar 1 sonde op aangesloten kan worden.
Waar kopen?
Ik kan natuurlijk niet anders zeggen dat je deze bij een Weber Original Store moet kopen. Ga je daar niet heen voor een iGrill, dan wel om je ogen uit te kijken naar het overweldigende aanbod BBQ producten. Waar kan je beter advies krijgen dan bij Weber zelf. Naast de fantastische winkel is er ook een Weber Grill Academy, dé plek om workshops te volgen en de nieuwste snufjes op BBQ-gebied uit te proberen.