Indirect BBQen?

HomeTipsIndirect BBQen?

Indirect BBQen doe je door het eten op een rooster te leggen zonder directe verhitting daaronder. Als je het vlees direct boven de kolen zou leggen ben je aan het grillen en niet aan het BBQen.
De indirecte verhitting heeft voor de meest uiteenlopende vormen gezorgd op het gebied van BBQ ontwerpen waarvan de kogelBBQ het meest wordt gebruikt. Door zijn ronde vorm zorgt deze voor een optimale verdeling van de hitte.
Gerechten die vroeger met veel vloeistof in de oven werd gesmoord maak je hierdoor net zo makkelijk klaar op een BBQ. Hiervoor heb je wel een gesloten BBQ nodig. Door de deksel te sluiten zal de warmte rond het vlees circuleren. Het ene groot voordeel is de ideale warmte verdeling en het fijt dat je grote stukken vlees niet meer hoeft om te draaien.

De BBQ voorbereiden
Om de BBQ klaar te maken voor indirect verhitten steekt je je BBQ aan en verdeel je de kolen aan beide zijde van de ketel. Je maakt dus 2, warmtebronnen. Hiertussen kan je een druipbakje plaatsen waarmee je het vet dat uit het vlees lekt kan opvangen. Als je 1 warmte bron maakt, zorg dan dat het vlees aan de andere kant ligt en dat de ventilatie opening boven het vlees zit. Laat het rooster eerst nog een minuut of 5 opwarmen voor je het vlees erop legt. Sluit de deksel en stel de warmte in met behulp van de onderste en bovenste ventilatie openingen. De verder je deze open zet, des te meer lucht en dus des te meer hitte. Omdat verwarming met indirecte hitte langer duurt kan het zijn dat er na een uur kolen moeten worden toegevoegd. Leg er dan ieder uur ca. 6 kolen bij.

Dichtschroeien
Om bij indirect BBQen toch die kenmerkende gril strepen te krijgen, of om het eten dicht te schroeien kan je het eten kort op de directe manier verhitten. Lees hier meer over grillen.

Indirect BBQen op een gas BBQ
Als je een gasgrill gebruikt verwarm je de grill voor met de branders op de hoogste stand. De gril is na ongeveer 10 minuten voldoende heet. Zet dan de middelste brander uit en zet er een druipbak op. Plaats het rooster op de grill en leg het vlees boven de druipbak. Regel nu de temperatuur met de buitenste branders en laat de middelste brander uit.

BBQen kan alleen op een gesloten BBQ anders heet het Grillen

Print Friendly, PDF & Email

Geschreven door:

RTLNiels
RTLNiels
Ik ben Niels "RTLNiels". Iedereen kan BBQen, dat is mijn motto! Mijn BBQ staat elk weekend aan. Ik deel lekkere en makkelijke recepten die iedereen kan maken met ingrediënten die standaard in de keuken aanwezig zijn, of makkelijk te verkrijgen zijn. Mis je iets, heb je een vraag of een goede tip. Mail me gerust, ik reageer altijd.

3 REACTIES

  1. Top pagina, ik ga ook zo’n meubel maken. Ik vind hem helemaal geweldig.
    En vind de recepten ook helemaal lekker.
    Kan niet wachten, Gr Jeroen

  2. Even een vraagje? Als ik de opening van mijn deksel boven mijn vlees heb dan zit mijn dekselthermometer op de grens van vlees en vuur, in mijn beleving krijg ik dan geen goede uitlezing van hoe warm het binnen is….

    • De warmte in een gesloten BBQ circuleert waardoor de thermometer in de deksel een gemiddelde temperatuur aangeeft. Die zal altijd een beetje afwijken, maar BBQen blijft natuurlijk ook een gevoels ding!

Reageren op dit bericht