Kiprollade op de BBQ

HomeGrillenKiprollade op de BBQ

Het lijkt misschien wat eng, een hele rollade bereiden op de BBQ en dan ook nog van kip, maar ik kan me geen betere manier bedenken om een lekkere sappige rollade te bereiden.

Kip moet perfect gaar zijn, maar zeker niet te gaar want dan wordt het een taaie hap.

Als er vroeger thuis op tafel rollade stond kwam deze altijd uit de braadpan of uit de oven. Door hem regelmatig te overgieten met het eigen kookvocht krijg je inderdaad een sappige rollade, maar vooral kip kan wel wat meer smaak gebruiken en mag niet overkookt zijn. Want dat is juist waardoor deze droog wordt en dat kun je niet voorkomen door hem te overgieten.

Ik bereid regelmatig rollade op de BBQ en deze is steeds weer even lekker en perfect gaar. Het grootste voordeel van rollade bereiden op de BBQ is dat je op de BBQ extra rookhout kunt toevoegen, en dat is waarmee je de rollade een lekkere BBQ smaak geeft wat je in de oven of de braadpan natuurlijk niet gaat lukken.

Onderstaande manier van bereiden geldt ook voor varkens-, runder-, of andere rollades.


Benodigdheden:

Ingrediënten:

Je kunt natuurlijk zelf een rollade maken, (lees dat hier) wat erg leuk is om te doen, maar wel een hoop werk. Je plaatselijke slager of poelier is daar veel handiger in dus ik stel voor deze kant en klaar te kopen. Ze zijn te krijgen in verschillende afmetingen. Ik neem er meestal een van ongeveer een kilo en bij voorkeur kipdij omdat deze wat vetter is en dus sappiger.

Bereiding:

 1. Plaats je kolen aan 1 kant van de BBQ (indirect BBQen) en laat je BBQ even een kwartiertje rusten zodat de temperatuur stabiel wordt. Ca. 150 – 200 gr, niet hoger.
  Als je je BBQ op temperatuur hebt duurt de bereiding ongeveer 1 á 2 uur, dit is afhankelijk van de grote van je rollade.
 2. Plaats een lekbak onder het indirecte deel en vul deze met een laagje water.
  Het water zorgt voor een goede luchtvochtigheid en een stabiele temperatuur.
  Het scheelt je ook wat schoonmaakwerk omdat het lek vocht hierin zal vallen.
 3. Plaats de rollade op de BBQ boven de lekbak.
 4. Leg voor wat extra smaak wat stammetjes rookhout of een rookbom direct op de kolen en sluit de deksel. Laat de luchtuitlaat op je deksel altijd open om verzuren van de rook te voorkomen. Als het rookhout vlam vat sluit je de luchtinlaat aan de onderkant van je BBQ om deze te doven. Laat je deksel altijd gesloten.
 5. Draai de rollade elk kwartier om om deze gelijkmatig te garen.
 6. Als de kerntemperatuur van de kiprollade 76 graden is dan is deze perfect gaar.
  Meet dit met een kernthermometer en het kan niet fout gaan.
  Voor varkens- en runderrollade is dat 55-60 graden.
 7. Verwijder het netje.
  Dit is soms een behoorlijke klus. Het makkelijkst gaat het door deze eerst over de lengte van de rollade open te knippen. Druk met je ene hand het vlees door het netje en trek met je andere hand het netje langzaam los.
 8. Snij de rollade in mooie plakken en serveer deze met een lekker sausje.
  Als je rollade perfect gaar is zal dit niet meevallen, maar niet getreurd hij is zo lekker mals dat dat echt niet uit maakt.
  Een goedgekruide rollade is ook heerlijk zonder sausje?

Een perfect gegaarde rollade van de BBQ “een koud kunstje”.

Print Friendly, PDF & Email

Geschreven door:

RTLNiels
RTLNiels
Ik ben Niels "RTLNiels". Iedereen kan BBQen, dat is mijn motto! Mijn BBQ staat elk weekend aan. Ik deel lekkere en makkelijke recepten die iedereen kan maken met ingrediënten die standaard in de keuken aanwezig zijn, of makkelijk te verkrijgen zijn. Mis je iets, heb je een vraag of een goede tip. Mail me gerust, ik reageer altijd.
Vorig artikel
Volgend artikel

Reageren op dit bericht