Koud gerookte zalm

HomeRokenKoud gerookte zalm

Zalm koud roken is super leuk om te doen en ook nog eens erg makkelijk. Je moet alleen wel op tijd beginnen met de voorbereiding want je hebt er ongeveer 4 á 5 dagen voor nodig.
Koud roken is uiterst geschikt om ’s winters of in het voorjaar te doen omdat de temperatuur in de BBQ dan niet te hoog op loopt.
Ik heb het in de winter gedaan toen de buitentemperatuur ongeveer 5 graden was.
Als je eenmaal zelf koud zalm hebt gerookt wil je nooit meer anders. De zalm is boterzacht en smelt op je tong.


Ingrediënten

  • 1 zalm moot van ca. 500 gram (met huid)
  • 500 gr zout
  • 150 gr bruine basterdsuiker

Benodigdheden

  • Cold smoke generator
  • BBQ met deksel
  • Ovenschaal en/of een bord

Tijd

1 dag pekelen
1 dag drogen
10 uur roken
1 á 2 dagen rusten


Werkwijze:

  1. Meng het zout en de basterdsuiker door elkaar in een grote kom. Je kan dit eventueel aanvullen met peper laurier of peper, maar ik houd het graag basic.
  2. Strooi een dun laagje pekel op de bodem van een ovenschaal.
  3. Controleer de zalm op eventueel achtergebleven graten.
  4. Leg de zalm met de huid naar beneden in de pekel.
  5. Bedek de zalm met de rest van de pekel zodat deze royaal bedekt is.
  6. Zet een ovenschaal of bord boven op de zalm en leg daar een gewicht op. Ik gebruik een steen, maar je kan de schaal ook vullen met water. Door de druk zal de pekel beter intrekken en wordt het vocht uit de zalm gedrukt.
  7. Zet de zalm in de koelkast en laat de pekel 1 dag intrekken.
  8. Spoel de pekel van de zalm en dep hem goed droog met keukenpapier of een theedoek.
  9. Zet de zalm weer in de koelkast en laat hem nu 1 dag drogen.
  10. Leg de zalm met de huid op het rooster aan de kant van je luchtuitlaat en zet de lucht in- en uitlaat open.
  11. Vul de cold smoke generator met fijne mot. Niet aandrukken want dan brand hij niet goed. let er ook op dat je hem niet te vol doet, want dan kan de vonk over slaan.
  12. Plaats de cold smoke generator aan de andere kant van je BBQ en steek hem aan. Die van mij deed het precies 10 uur. Het is verstandig om elke uur even te controleren.
  13. Gebruik een thermometer om de temperatuur van de zalm en de temperatuur in je BBQ in de gaten te houden
  14. Na 8 tot 10 uur is de zalm gerookt, maar nog niet klaar om gegeten te worden. De rooksmaak is nu nog te scherp. Je moet hem nu nog 1 á 2 dagen laten rusten. Doe de zalm in een ziplock zak en leg hem in de koelkast.
    Ik heb de zalm in de winter gerookt toen het 5 graden was en heb hem in de schuur laten rusten.
  15. Gebruik een scherp mes en snij het vel van de zalm. Zie hier hoe je dat doet.
  16. Snij de zalm in zo dun mogelijke plakken en serveer op kamertemperatuur.

Print Friendly, PDF & Email

Geschreven door:

RTLNiels
RTLNiels
Ik ben Niels "RTLNiels". Iedereen kan BBQen, dat is mijn motto! Mijn BBQ staat elk weekend aan. Ik deel lekkere en makkelijke recepten die iedereen kan maken met ingrediënten die standaard in de keuken aanwezig zijn, of makkelijk te verkrijgen zijn. Mis je iets, heb je een vraag of een goede tip. Mail me gerust, ik reageer altijd.

Reageren op dit bericht