Longhaas

HomeGrillenLonghaas

Longhaas is net als bavette en middenrif een vergeten stukje vlees en perfect geschikt om op de BBQ te bereiden.

Het is de spier van het rund die de longen laat bewegen en bestaat uit twee kleinere spieren in een V-vorm die met elkaar verbonden zijn door een sterk vlies of membraan. Dit is de zeen die je er bij de voorbereiding uit moet snijden.

Het vlees heeft een lange grove draad en is zeer goed dooraderd. Deze spier is constant in beweging en heeft daardoor een volle en krachtige smaak. Alleen een beetje zout en peper toevoegen is voldoende.

Voordat de longhaas bekend werd hielden slagers deze vaak voor zichzelf omdat ze het mochten houden als (extra) vergoeding voor hun werk. De longhaas wordt daardoor ook wel ā€˜slagersstukā€™ genoemd.

Om dit vlees mals te houden moet je drie dingen doen:

  1. Grill het niet te lang anders wordt het taai. Een kerntemperatuur van 50Ā°c is meer dan voldoende.
  2. Verwijder de zeen
  3. Snij het haaks op de draad. Zo krijg je korte vezels waardoor je het makkelijker kan kauwen.

Benodigdheden

  1. Longhaas (ca. 600 gram)
  2. Peper en Zout

Voorbereiding

  1. Verwijder de zeen
  2. Laat het vlees op kamertemperatuur komen

Bereiding

  1. Bereid je BBQ voor op direct grillen ca. 200-250Ā°c
  2. Afhankelijk van de dikte grill je de longhaas (in mijn geval 600 gram) ca. 3 minuten per kant direct boven de kolen totdat deze mooi bruin is aan de buitenkant.
  3. Laat hem daarna nog enkele minuten na garen op het indirecte deel tot hij een kerntemperatuur heeft van 50Ā°c.
  4. Snij de longhaas haaks op de draad in dunne plakken.
    Om dit makkelijker te maken is het handig de longhaas eerst in het midden door te snijden. Je hebt dan 2 gelijke stukken en kan gelijk zien hoe de draad loopt.
  5. Bestrooi de plakken met wat peper en zout.

Excuus voor het beperkte aantal foto’s maar hij was zo lekker dat ik vergeten ben meer foto’s te maken.

Ik heb de longhaas gehad van slagerij Spoelder als onderdeel van hun vergeten vlees pakket. Maar je kan het ook bij je lokale slager bestellen.

Print Friendly, PDF & Email

Geschreven door:

RTLNiels
RTLNiels
Ik ben Niels "RTLNiels". Iedereen kan BBQen, dat is mijn motto! Mijn BBQ staat elk weekend aan. Ik deel lekkere en makkelijke recepten die iedereen kan maken met ingrediƫnten die standaard in de keuken aanwezig zijn, of makkelijk te verkrijgen zijn. Mis je iets, heb je een vraag of een goede tip. Mail me gerust, ik reageer altijd.
Vorig artikel
Volgend artikel

Reageren op dit bericht