Originele MOINK Ballen

HomeGrillenOriginele MOINK Ballen

Op 2 augustus 2008 kwam Larry “BBQ-Grail” op het goede idee om kant en klare Italiaanse diepvries gehaktballetjes bestrooide met kruiden en omwikkeld met spek. Nadat jij deze dompelde in BBQ saus en honing zag de MOINK Ball het levenslicht.
De naam MOINK komt van Moo en Oink, Moo voor de ballen en Oink van de Spek.

De mensen op het Brethren forum riepen een comité in het leven waar je je eigen MOINK Ballen kan laten beoordelen. Hiervoor kon je zelfs een persoonlijke oorkonde krijgen als je ze op de juiste manier had gemaakt en MOINK goed had gespeld, dus niet met kleine letters.

De belangrijkste voorwaarde is dat je Italiaanse diepvries gehaktballetjes gebruikt.
Als je in een land woont waar deze niet te koop zijn (zoals in Nederland) is er een uitzondering op de regel en mag je je eigen balletjes draaien. Omdat Noskos (van BBQ-nl.com) de eerste was die om die uitzondering vroeg en MOINK Balls maakte met eigengemaakte Italiaanse gehaktballetjes is die regel naar hem vernoemd. De “noskos rule”.

Dit houdt in dat je zelfgemaakte Italiaanse balletjes mag gebruiken wanneer die niet in kant en klaar verkrijgbaar zijn in je eigen land. Met zijn inzending werd hij ook meteen de eerste Nederlandse Gecertificeerde MOINK Baller!


Ingrediënten: (voor 40 ballen)

  • 750 gr rundergehakt
  • 1 zakje geraspte Parmezaanse kaas (40 gram)
  • 1 st losgeklopt ei
  • 60 gr gekruid paneermeel
  • 2 el fijngehakte knoflook
  • 1 tl zeezout
  •  1 tl versgemalen zwarte peper
  • 118 ml melk
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 tl gedroogde peterselie
  • 300 gr ontbijtspek (2 pakjes AH)
  • 1 fles BBQ-saus
  • Honing
  • BBQ-rub (hier een recept voor basis rub)
  • coctailprikkertjes


Let een beetje op het zoutgehalte van je rub, een aantal mensen vindt de ballen wat aan de zoute kant, iets dat je kunt oplossen door er minder zout in te doen als je je eigen rub maakt.

Bereiding:

  1. | Meng de ingrediënten van de balletjes goed door elkaar en draai er balletjes van die iets kleiner zijn dan een golfbal.

N

  1. | Bestrooi de balletjes met de BBQ-rub.

N

  1. | Wikkel de ontbijtspek om de balletjes en zet deze vast met een prikkertje.
  2. | Leg de MOINK Balls op de BBQ.
  3. | Dompel de MOINK Balls onder in een mix van 1/2 BBQ-saus en 1/2 honing.
  4. | Leg ze nog even op de BBQ zodat de saus wat dikker wordt en goed aan de ballen blijft plakken!

moinkballen-origineel-004

Kijk hier voor het recept van de SNELLE MOINK Balls


Print Friendly, PDF & Email

Geschreven door:

RTLNiels
RTLNiels
Ik ben Niels "RTLNiels". Iedereen kan BBQen, dat is mijn motto! Mijn BBQ staat elk weekend aan. Ik deel lekkere en makkelijke recepten die iedereen kan maken met ingrediënten die standaard in de keuken aanwezig zijn, of makkelijk te verkrijgen zijn. Mis je iets, heb je een vraag of een goede tip. Mail me gerust, ik reageer altijd.
Vorig artikel
Volgend artikel

11 REACTIES

  1. Wat een heerlijk bbp recept is dit! De ballen waren goddelijk….rtlniels bedankt voor de geweldige bbp tips,… t vlees heeft mij nog nooit eerder zo goed gemaakt.

    • Ik heb het toevallig laatst geprobeerd en het kan, maar het spek zal niet zo knapperig worden dus je moet ze er wel lang genoeg in laten.

    • Gaat vrij makkelijk, het spek wordt mooi krokant boven de kolen (direct), maar met de saus moet je uitkijken dat deze niet verbrand. Succes

  2. Beste rtlniels,

    Ik heb ze gemaakt tweede kerst dag ze waren erg lekker!
    Ik ben direct begonnen dit ging niet heel goed omdat het spek voor vlammen zorgt op de kolen.
    ik zou dus iedereen indirect bbq aanraden.

    groet jeroen

    • Persoonlijk hou ik van krokante spek, als je dit indirect doet wordt de spek niet zo krokant, maar je hebt gelijk dat als je niet oplet de er vlammen ontstaan omdat er vet op de kolen druppelt. Je moet dus wel op letten, of als er vlammen komen de deksel sluiten zodat er geen zuurstof bij de vlammen komt. Je doet er dus verstandig aan niet je hele rooster vol te leggen. Ik gril er steeds een paar en leg deze dan op het indirecte deel.

  3. Hallo rtlniels,
    Ook hier de vraag,op welke temperatuur heb je de BBQ staan als je dit probeert ?
    Ik wil ze namelijk ook wel is maken,maar dan is een temperatuur wel makkelijk om te weten.
    Alvast bedankt voor de informatie.

  4. Hoe lang moeten ze garen. Ik kan dit nergens vinden in jouw verhaal. Ik lees 120 graden indirect en daarna afgrillen. Graag hoor ik hoe lang ze moeten garen en hoe lang ik ze moet afgrillen.

    • Dat is niet in tijd uit te drukken. Het is afhankelijk van de grote van de ballen. De spek wil je krokant, maar niet verbrand

Reageren op dit bericht