Pulled Pork

HomeReceptenPulled Pork

Als je een keer een hele dag met je BBQ wilt spelen en verplicht thuis wilt blijven dan is het bereiden van Pulled Pork echt iets voor jou. Je bent hier rustig een uur of 10 mee bezig. Als je ’s ochtends vroeg begint kun je hem ’s avonds serveren en het is minder werk dan je denkt.

Pulled Pork maak je van een Boston Butt of de Picnic. De Boston Butt is een snit van het nek/schouder deel van een varken en heeft, ondanks dat de naam anders doet vermoeden, niks te maken met de kont van het varken. Helaas is de snit in Nederland moeilijk te verkrijgen, daarom heb ik Pulled Pork gemaakt van een procereur van ongeveer 2,5 kg welke ik gewoon bij de slager heb besteld voor ca. €9,00 per kg.
Pulled Pork is een echte BBQ topper! Heerlijk low & slow garen op een constante temperatuur van 110-120°c tot er een kerntemperatuur bereikt wordt van 92°c. Als het vlees klaar is kun je het met twee vorken uit elkaar trekken, daar komt ook de term Pulled Pork vandaan. Door de lange bereidingstijd (Low and Slow) krijgt je heerlijk mals en sappig varkensvlees.


Het vlees voorbereiding

 1. Verwijder het overtollige vet;
 2. Smeer het vlees in met olie (hierdoor blijven de kruiden beter plakken);
 3. Maak een rub (kruidenmix) van:
  – 2 el zout
  – 2 el gemalen zwarte peper
  – 1 el bruine basterd suiker
  – 1 el paprika poeder
  – 2 tl knoflookpoeder
  – 2 tl uienpoeder
 4. Smeer de rub royaal over het vlees, het liefst tot een dikke korst;

De bbq voorbereiden

 1. Plaats een lekbak onder het indirecte gedeelte;
 2. Start je BBQ op met ca. 6 grote, of 10 kleine briketten en plaats deze aan de andere kant. (Lees hier meer over indirect BBQen);
 3. Leg het vlees op het indirecte deel, dus boven de lekbak;
 4. Plaats naast het vlees, dus in het midden van de BBQ een bak met water om de lucht vochtig te houden;
 5. Sluit de deksel;

Bereiding

  1. Hou de temperatuur in de BBQ goed in de gaten en zorg dat de temperatuur op het rooster tussen de 100-125°c blijft.
   Als de temperatuur te hoog wordt sluit je de luchtinlaat voor de helft.
   Door elk uur enkele nieuwe briketten boven op de brandende te leggen blijft de temperatuur lang constant, de brandende briketten dragen hun warmte dan over aan de bovenliggende kolen;
  2. De eerste 2 uur kun je nog rookhout of een rookbom toevoegen, daarna heeft dat geen zin meer want dan is er een korst ontstaan.;
  3. Hou de kerntemperatuur in de gaten met een vlees thermometer.
  4. Na een uur of 4 zal deze rond de 70°c gaan dalen, dat is het punt waar het vet gaat smelten, “het plateau”. Na onderzoek is gebleken dat vrijkomen van vocht dat gaat verdampen hier ook een oorzaak van is. Inpakken in aluminium folie helpt het verdampen en levert dus een hoop tijdswinst op. Maar doe dit niet te vroeg anders krijg je geen lekkere korst.
  5. Nadat de temperatuur gezakt is na ca. 60-65°c gaat deze weer stijgen.
  6. Je kunt het af en toe besproei met appelsap om uitdrogen tegen te gaan, maar begin hier niet te vroeg mee, anders spoel je de korst eraf. De korst wordt donker zwart en lijkt verbrand, maar dat is niet zo. Dit komt door de reactie tussen de kruiden en het vlees en zorgt voor een bijzonder lekker smaak.
  7. Na 8 tot 10 uur tikt de kerntemperatuur de 92°c aan. Prik er nu in met een prikker. Als het vlees boterzacht aanvoelt is het vlees klaar;
  8. Haal het vlees van de BBQ, pak deze in met aluminiumfolie en laat deze minimaal 30 minuten rusten. Dit is het lastigste gedeelte want nu moet je een half uur wachten om de vleessappen goed door het vlees te laten trekken zodat deze niet wegvloeien, terwijl je het liefst meteen wilt aanvallen;
  9. Neem nu 2 vorken en trek het vlees uit elkaar, verwijder stukjes zeen en vet;
  10. Pulled Pork serveer je traditioneel op een broodje met BBQ saus en coleslaw.

De temperatuur (Low and Slow)

Pulled Pork moet je “low and slow” bereiden. Het is van belang dat je lange tijd een gelijkmatige temperatuur behoud. Om de temperatuur vast te houden moet je je BBQ kunnen afsluiten met een deksel. Door het langzame opwarmen zal het proteïnerijke spierweefsel afbreken waardoor het vlees mals wordt. Tegelijkertijd zal het smeltende vet het vlees sappig houden en op smaak brengen.
Ik heb dit gedaan door elk uur een paar nieuwe briketten op de brandende te leggen die dan langzaam in elkaar opgloeien.
Het is zeker makkelijker om een constante temperatuur te houden op een gasBBQ of in de oven, maar ook met briketten is dit prima te doen. Je kunt dan ook makkelijker rookhout toevoegen voor de gewenste rooksmaak.


Het plateau of “de zone”

Bij een kerntemperatuur van zo’n 70°c zullen de vetten in het vlees smelten en verdampen aan het oppervlak waardoor het vlees in de kern afkoelt. Dit kun je eventueel voorkomen door het tijdens deze periode in te pakken in aluminiumfolie. Als je dit niet van te voren weet loop je kans onnodig je BBQ hoger op te stoken waardoor het vlees zal uitdrogen.
Het gebied waar de kerntemperatuur rond de 65-70°c blijft hangen noemen ze “het plateau” of “de zone”. Daar gaat het vet smelten en dat zorgt voor een daling van de interne temperatuur. Na onderzoek is gebleken dat vrijkomen van vocht dat gaat verdampen hier ook een oorzaak van is. Inpakken in aluminium folie helpt het verdampen en levert dus een hoop tijdswinst op.
Ik heb de temperatuur bijgehouden. In onderstaande tabel is dit goed te zien.

08:10 / 10°c
09:30 / 36°c
10:30 / 54°c
12:00 / 62°c
13:00 / 68°c
13:45 / 63°c
14:15 / 64°c
14:45 / 71°c
15:30 / 74°c
16:30 / 78°c
17:00 / 82°c
17:30 / 88°c


Print Friendly, PDF & Email

Geschreven door:

RTLNiels
RTLNiels
Ik ben Niels "RTLNiels". Iedereen kan BBQen, dat is mijn motto! Mijn BBQ staat elk weekend aan. Ik deel lekkere en makkelijke recepten die iedereen kan maken met ingrediënten die standaard in de keuken aanwezig zijn, of makkelijk te verkrijgen zijn. Mis je iets, heb je een vraag of een goede tip. Mail me gerust, ik reageer altijd.

23 REACTIES

 1. Leuke site heb je.
  Heb de pulled pork geprobeerd. Helaas was ie na 12 uur nog niet klaar. Ik had een procureur van Een kilo. De temp van de bbq was steeds rond de 115/120 gr. De kerntemp liep heel langzaam op. Eerlijkheid gebied me te zeggen dat ik geregeld het weber deksel moest openen om briketten bij te vullen. Maar goed. Ik kwam tot ongeveer 70 gr. Daarna, zoals je zei, kwam het plateau en liep de temp terug naar zo’n 65 gr. Daarna haalde ik 73 gr maar verder kwam ik absoluut niet. Na 12 uur dus maar de heteluchtoven aangezet. Maar dat kan toch niet de bedoeling zijn…

  Misschien heeft iemand een tip want ik doe vast iets fout.

  • De thermometer van je BBQ geeft waarschijnlijk de verkeerde temperatuur aan. Doordat warme lucht opstijgt is het op de plaats van de thermometer vaak veel warmer dan op het rooster naast je vlees. Probeer een thermometer te regelen dit de temperatuur op je rooster meet of hou 10 a 15 graden warmer aan op de thermometer op de deksel.

 2. gaat bij mij volgens het boekje. 2 kilo palette de porc ( geen idee hoe dit in Nl heet) op de offset smoker Inderdaad bleef na 4,5 uur de temperatuur steken , maar twee uur later liep ie weer mooi op en staat nu op 80 graden met nog een uur te gaan.Daarna een half uurtje in de folie.Zal mij benieuwen .En wat Tom beschrijft is precies de reden dat ik geen Weber smoker heb gekocht. Offset Smoker is top

  • Het principe van een gasbbq is eigenlijk hetzelfde als een kolenbbq. Als je een gasbbq hebt met meerdere zones dan kun je deze ook indirect gebruiken. Daarna is het gewoon een kwestie van temperatuur beheersen.

 3. Eerste keer pulled pork bereiding

  2,5 kg procureerstuk besteld bij de slager. Beetje vet weggesneden. ingewreven met kant-en-klare rub Texas BBQ rub seasoning. Kwam ik toevallig tegen bij de….Action 🙂 200gr. 2 hele potjes gebruikt.

  Digitale thermometer gekocht met kabeltje barbecook 35,00,- wel duur maar wel een hele goeie!
  Rub als en dikke laag ingewreven. Bereidt met mijn Weber gasbarbeque. Bakje water op de brander, waarmee je direct een stuk brander afdekt. Alleen de zijkanten branden.
  In het midden het vlees op een extra iets verhoogde (1cm) (oven) rooster geplaatst voor ietsje meer afstand. Pastte precies
  Start 10.00 uur: temp. in het vlees ging op de laagste stand bbq, in de eerste 2 uur het vlees al snel omhoog richting 80C. en klom naar 90C. Toen de deksel op een kier gezet. Temp. bleef rond 80-90 graden. Lager kreeg ik deze niet.
  Om 16.00 uur zag het vlees er welldone uit.
  Amerikanen gooien hem na paar uur bbq op 100C in de oven voor nog eens paar uur. Ook dit nog een uurtje gedaan.
  Het vlees was door en door zacht, ik schrok alleen van de hele pittige korst. Deze er hier en daar wat afgesneden. Heb liever een mildere rub.
  Morgen ga ik proeven met coleslaw en smokes bbq sauce.

 4. Heb me verkeken op die pittige korst door de rub. Bij het lostrekken van het vlees vermengd zich de korst met het binnenste vlees waardoor hij juist lekker gekruid op smaak is. Iedereen vond hem geweldig lekker!

  • Die van mij blijft met 5 gloeiende briketten exact op 100 graden!
   Daarna regelmatig een briket toevoegen en goed de temperetuur in de gaten houden.

 5. Ook ik heb de temperatuur steeds op 115 gehouden. Maar de kerntemperatuur bleef op 78 hangen. Ingepakt in alufolie, maar ook dwt hielp niet. Dus dan maar even ingepakt in folie in de oven op 115, helaas na 2 uur nog steeds 78.
  Ik heb procureur gebruikt.
  Iemand nog ideeën?

 6. Ook ik heb de temperatuur steeds op 115 gehouden. Maar de kerntemperatuur bleef op 78 hangen. Ingepakt in alufolie, maar ook dwt hielp niet. Dus dan maar even ingepakt in folie in de oven op 115, helaas na 2 uur nog steeds 78.
  Ik heb procureur gebruikt.
  Iemand nog ideeën?

 7. Vandaag een Pulled Beef gemaakt.
  Goed nekstuk van Argentijns rundvlees. Bereiding is hetzelfde als die van de pulled pork alleen de bereidingstijd is iets langer. Smaak vind ik vele malen beter als pulled pork.

  • Zorg er dan voor dat het vlees niet direct boven het vuur ligt door een plaat (hittenschild) boven de vlammen te leggen. De warmte wordt dan naar de buitenkant van je rooster geleid waardoor je een indirecte zone creëert

 8. Bij geen verhoging van de kern temperatuur denk ik dat jullie de probe van de thermometer moeten verlagen naar dezelfde hoogte als het Vlees.

  Op aliexpress kun je industriële thermometers krijgen die tot 1300 graden gaan. Daar zit een metalen kabel aan en hebben een kastje waarop je digitaal de temperatuur af kunt lezen. Dan moet jje even iets prutsen zodat je de kabel bovenin je dome vast kunt maken en zo de probe naast het Vlees kunt laten hangen

  En mannen… koop een kamado en doe die weber de deur uit! Dan heb je een oven en bbq in 1.

 9. Vandaag met de pulled pork het bbq seizoen geopend!
  7:00 uur gestart, 16:00 uur op 92 graden.
  Super gelukt, heerlijk mals vlees, heerlijke smaak, vooral die korst mmmmmm genieten.
  Lekker eten duurt lang, wederom bevestigd
  Bedankt voor dit recept en de duidelijke uitleg!!

 10. Is het mogelijk om de pulled pork te maken zonder gebruik van een deksel? Ik heb namelijk een open bbq zonder deksel.

  • Het is mogelijk om Pulled Pork te maken op een BBQ zonder deksel, maar dat is wel hard werken. Het is erg lastig om de juiste constante temperatuur vast te behouden. Het belangrijkste bij het maken van Pulled Pork is om een lage en constante temperatuur te behouden voor een lange periode. Dit is nodig om het vlees langzaam te garen en de vezels uit elkaar te laten vallen. Een open BBQ is minder efficiënt in het vasthouden van de warmte omdat de warmte zal ontsnappen en kan ik je daarom ook niet aanbevelen.

Reageren op dit bericht