Roken is naast marineren en insmeren met een rub een manier om je vlees extra smaak en kleur te geven.
Net zoals met marinades kan je ook verschillende soorten hout gebruiken om het vlees verschillende smaken te geven. Door het juiste rookhout te gebruiken kan je een diepe smaak aan het vlees geven en voegt je een nieuwe smaaksensatie toe aan je gerecht.
Kwaliteits-rookhout
Rookhout is er in diverse soorten zoals bijvoorbeeld eiken, beuken, kersen, appel, en
is er dus in diverse smaken.
Het is heel belangrijk dat het hout schoon is. Dat betekend dat er geen verf of lak op mag zitten, en dat de bast verwijderd is. Je wilt natuurlijk geen chemicaliën in je eten, en bast zorgt voor een onaangenaam bittere smaak.
Er zijn diverse leveranciers van kwaliteits Rookhout zoals Bosch Rookhout. Hij stuurde me verschillende soorten mot en krullen.
Binnenkort hier meer over!
Chunks
Rookbom
Wil je langere tijd een geleidelijke hoeveelheid rook dan kun je een roobbom maken. Dit doe je door een envelop te vouwen van aluminiumfolie. Deze vul je met houtsnippers en vouw je dicht. Prik in de bovenkant gaatjes en zorg dat de onderkant dicht is. Leg dit pakketje boven op de kolen en na ±5 minuten zal de rookbom beginnen te roken. Door gebrek aan zuurstof zullen de snippers langzaam en geheel opgloeien. De pakketjes houden het 15 tot 20 minuten vol.
Eierdoos
Met behulp van een eierdoos kan je grote hoeveelheden rook in korte tijd produceren. Vul een eierdoos met houtsnippers en leg een hete kool op de hoek.
Rookhout nat maken?
Er wordt vaak geadviseerd om rookhout nat te maken zodat het minder snel verbrand. Dat is zeker waar want nat hout verbrand inderdaad minder snel. Al is het wel zo dat nat hout niet direct gaat roken, maar dat de eerste rook eigenlijk stoom is.
Het lijkt dus langer te roken wat helemaal niet waar is.
Zolang er geen zuurstof bij het hout komt zal het niet kunnen verbranden.
Het gebruik van een rookbom is daar dus ideaal voor. Anders is het zaak zo snel mogelijk je deksel te sluiten en de luchtinlaat tijdelijk te sluiten.
Het is eigenlijk ook wel raar dat je je BBQ opstookt tot een bepaalde temperatuur en hem daarna gaat afkoelen door water toe te voegen.Om het nog wat verwarrender te maken. Vochtige rook blijft beter op je vlees/vis plakken. Goede vochtige rook kan je herkennen aan een gelige kleur.
Laat niemand je dus zeggen wat wel en niet moet, doe vooral wat voor jou het beste is.
Verstikking
Om te voorkomen dat je rook gaat verzuren is het belangrijk om de luchtuitlaat in de deksel altijd open te laten staan. Doe je dit niet dan krijgt de rook een bittere smaak.
De luchtinlaat aan de onderkant kan je wel sluiten, maar doe dit niet te lang anders doven de kolen.
Goedkoop rookhout
Beuken is te verkrijgen bij de dierenwinkel uit tuincentrum in de vorm van caviabak vulling en kost ca. € 1,00 per kg. Een goedkoop alternatief op het rookhout van BV Weber welke al gauw € 8,00 per kg kost. Deze kunnen dan wel direct op de kolen. Voor de kleinere beukensnippers is het verstandiger dit in de vorm van een rookbom te gebruiken.Hoe langer het hout rookt, hoe smakelijker en kleuriger het gerecht wordt. Neem de tijd om de smaak zoveel mogelijk in het vlees te laten doordringen.
Er zijn verschillende hulpmiddelen op de markt om het roken te vergemakkelijken, maar je hebt ook al hulpmiddelen in huis.
Binnenkort wil ik op mijn Weber 47cm kettle BBQ Pulled Pork gaan maken van 2,5kg Boston Butt. Ik wil hier ook rookhout bij gebruiken. Ik vind je tip om Beuken snippers (Caviabak vulling) een geniaal idee om hiermee te gaan experimenteren. Ik zag dat je deze in medium (6mm) en XL (10mm) snippers hebt. Ik ben van plan de XL te gaan gebruiken met het idee dat dat deze wat langer mee gaan. Lijkt dit je een goede keuze?
Ik vroeg me ook af of ik de ‘rookbom’ ook op het grillrooster boven de briketten kan plaatsen. Dit gaat sneller dan wanneer ik het steeds (voor de eerste paar uur) op de briketten moet plaatsen. Dan moet ik het rooster met het vlees steeds even van de BBQ halen en dan koelt mijn inziens de BBQ en het vlees onnodig af. Ik ben nog aan het kijken of een scharnierrooster ga aanschaffen voor het makkelijker kunnen bijvullen van briketten en rookhoot, maar tips zijn welkom.
Alvast bedankt voor de reactie.
Met vriendelijke groet,
Frans
Beste Frans,
Roken is een vak apart. Hierover zijn al veel boeken geschreven en op internet staat ook een hoop te lezen
Zelf heb ik redelijk wat ervaring met roken.
Beuken is een veel gebruikte houtsoort om mee te roken.
Om erachter te komen wat je het beste bevalt adviseer ik kip te gaan roken, heb ik in het begin ook gedaan, goed betaalbaar en neutraal dus kan kun je de verschillende houtsoorten goed vergelijken. Beuken en eiken geven een wat zwaarden smaak. Fruithout een zoetere/zachtere.
De rookbom is een leuke uitvinding. Ik werk veel met hompen, die roken langer en vatten minder snel vlam. Als je mot of snippers op je kolen gooit zijn deze zo opgerookt, door er een rookbom van te maken voorkom je dat er zuurstof bij het hout komt. Deze roken dus vele malen langer. Denk alleen niet dat het pakketje warm genoeg worden als je deze op het rooster legt. Je zal deze dus direct op de kolen moeten leggen.
Als je het rooster niet wilt optillen kun je er ook voor kiezen de snippers nat te maken en door het rooster te laten vallen, op de kolen. Even snel de deksel optillen en gelijk weer dicht. Je kolen koelen wel af door natte snippers.
Succes met roken, ik hoor graag hoe het afloopt en wat je ervaringen zijn.
Mvg, Niels
Hoi Niels,
Dank voor de snelle reactie. Kip staat ook op de todolist. Zijn die XL beuken snippers van 10mm ook geschikt voor de rookbom methode?
Ik heb een thermometer in mijn bbq deksel en deze positioneer ik boven het koude gedeelte. Hierdoor zijn de ventilatie gaten in de deksel gepositioneerd boven de gloeiende kolen. Gaat hierdoor niet meteen alle rook verloren?
Ik laat je weten wat de ervaringen zijn.
Grt, Frans
Voor een rookbom kan je het beste kleine snippers gebruiken, die roken beter en sneller.
Ik heb geen vertrouwen in de deksel thermometer. Voor een goede luchtflow is het belangrijk de luchtuitlaat tegenover je kolen te plaatsen. Verder kan je met de schuiven de hoeveelheid lucht regelen en dus ook rook vasthouden. Hier moet je een beetje mee spelen. Als je de luchtinlaat onder de kolen sluit komt er geen zuurstof meer bij de kolen en zullen deze langzaam doven. Je kan hier dus ook de temperatuur mee regelen.
Stilstaande rook een een nadelige invloed op de smaak dus zorg voor een verse aanvoer van rook.
Succes