Speklappensaté

HomeGrillenSpeklappensaté

De speklappen is een veelzijdig stukje vlees, maar om hier sate van de maken?
Ik zal je uitleggen hoe.


Ingrediënten: (voor 2 speklappen)

  • 2 speklappen
  • 2 el ketjap manis
  • ½ tl knoflookpoeder (of verse knoflook)
  • snufje zout
  • 2 tl suiker

Voorbereiding:
1 | Snij de speklappen in stukken

2 | Maak een marinade van ketjap manis, knoflook, wat suiker en een snufje zout.

3 | Dek dit af en laat deze een uur of 4 (2 in mijn geval) marineren in de koelkast.

4 | Rijg de gemarineerde speklappen aan satéprikkers. Bewaar de overgebleven marina, hiermee kan je ze tussentijds nog besmeren.

BBQ:

5 | Het is de bedoeling dat de speklappen Satés langzaam garen en bruinen dus bakken we deze indirect (naast de kolen). De reden is dat ketjapmarinade nogal snel de neiging heeft om aan te branden en de kolen snel vlam vatten. Sterker nog, dat is nauwelijks te voorkomen. Tussentijds kan je ze nog even bijsmeren met de overgebleven marinade. Als ze bijna klaar zijn grill je ze nog even af en eet smakelijk.

Mocht het voorkomen dat je veel speklappensaté tegelijk moet maken dan kun je de speklappen gewoon in 2e snijden. Je hoeft ze dan niet aan een stokje te rijgen (wat een hoop tijd scheelt) en ze vallen minder snel door het rooster. De speklappen smaken er absoluut niet minder door!

Geschreven door:

RTLNiels
RTLNiels
Ik ben Niels "RTLNiels". Iedereen kan BBQen, dat is mijn motto! Mijn BBQ staat elk weekend aan. Ik deel lekkere en makkelijke recepten die iedereen kan maken met ingrediënten die standaard in de keuken aanwezig zijn, of makkelijk te verkrijgen zijn. Mis je iets, heb je een vraag of een goede tip. Mail me gerust, ik reageer altijd.
Vorig artikel
Volgend artikel

7 REACTIES

    • Tot de ketjap net niet verbrand. Ze lijken zwart te worden, maar dat is dan niet de speklap, maar de ketjap. Heb ze gister nog gegeten, en ook zonder stokje zijn ze heerlijk.

  1. Vorig weekend gemaakt, twee uur op de offset smoker bij ongeveer 120-130 graden celcius. Toen ingesmeerd met de rest van de marinade en even in de firebox direct boven de kolen.

    Mm..mm…it’s good!! :):)

    Ik haal wel eens kant en klare sate van speenvarken bij de slager, maar deze waren zeker net zo lekker!

  2. Vandaag heb ik ze wederom gemaakt want mijn schoonmoeder wilde ze graag op de verjaardag als snackje aanbieden.

    Alleen maar lovende reacties!!!!

    Zelfs iemand die normaal geen speklap eet, nam meerdere stokjes!
    Echt een aanrader dus.

    • Dat is afhankelijk van je BBQ. Een goeie kolenstarter vol is voldoende. Je BBQ zal dan ongeveer 150 tot 200 graden worden.

Reageren op dit bericht