Spareribs – Fall of the bone 2.0

HomeGrillenSpareribs - Fall of the bone 2.0

Spareribs zijn altijd lekker, maar wil je een keer echt lekkere spareribs maken dan moet je dit recept eens proberen. Door de langzame garing behoudt het vlees zijn smaak en wordt het vlees boterzacht. Het vlees valt gewoon van de botten (Fall of the bone).

Om dit te bereiken heb je wel een lange bereidingstijd nodig, maar dat is het zeker waard. Neem de tijd om het vlies te verwijderen, de ribben te marineren, ze langzaam te garen en af te grillen. Het resultaat mag er wezen. Deze manier van bereiden duurt totaal ca. 3 uur dus begin op tijd.

Goede spareribs zijn zo gaar dat het vlees van het bot valt en ze boterzacht en vol van smaak zijn. Op veel websites staan recepten waar je geadviseerd wordt de spareribs van te voren te KOKEN. Dit is te allen tijden verboden! Zonde van je vlees. Je kookt alle smaak uit je vlees en proeft alleen nog maar de saus. Lees hieronder hoe je je Spareribs zo gaar krijgt dat ze echt uit elkaar vallen.


Ingrediënten

 • Spareribs (1 á 2 ribben per persoon)
 • Aluminium bak of braadslee
 • Aluminiumfolie
 • Basis BBQ Rub (droge kruidenmix)
  • 1 el paprikapoeder
  • 1 el knoflookpoeder
  • 1 el uienpoeder
  • ½ el zout
  • ½ el zwarte peper
  • 1 el bruine basterd suiker
 • Glaze (saus om de ribben in af te grillen)
  • 4 el BBQsaus
  • 2 el ketjap manis
  • 2 el honing

1. Voorbereiding (dag van te voren)

 1. Verwijder het vlies van de ribben. Gebruik hiervoor de achterkant van een vork of lepel. Steek deze tussen een bot en het vlies en gebruik een stuk keukenpapier om deze los te trekken.
 2. Spoel de ribben af en dip ze droog met keukenpapier.
 3. Smeer de ribben in met de BBQ Rub (droge kruidenmix) en laat deze minstens 2 uur (bij voorkeur een nacht) intrekken.

2. BBQ voorbereiden (½ uur)


3. Garen (2 uur) ca. 150°

 • Leg de ribben met de bolle kant naar beneden in een aluminium bak of braadslee en dek deze goed (luchtdicht) af met aluminiumfolie waarna ze 2 uur indirect kunnen garen op ca. 150°. Let erop dat de botten het aluminium niet kapot prikken. Als je niet genoeg plek hebt, stapel de alubakken of braadsledes dan op en voorkom directe verhitting. Ruil de bakken wel een paar keer van plaats om de temperatuur gelijk te houden.
 • Je kunt een klein laagje appelsap of whisky in de aluminium bakjes doen voor meer smaak. Appelsap heeft ook de eigenschap dat het het vlees malser maakt.
 • Aluminium bakken stapelen
 • De ribben zullen nu langzaam garen in hun eigen vocht. Hierdoor blijft de smaak van het vlees behouden en worden ze heerlijk mals. Laat de ribben zeker 2 uur afgedekt. De Amerikanen zeggen niet voor niets: “If you’re looking you ain’t cookin”.

4. Afgrillen (½ uur)

(direct boven de kolen)

 1. Na 2 uur (afgedekt) garen verwijder je de folie. De ribben liggen nog steeds met de bolle kant naar beneden. Je zult zien dat de botten een stuk uit het vlees steken. Dat komt omdat het vlees zo gaar is dat het helemaal is terug getrokken van de botten.
 2. Smeer de holle kant (onderkant) van de ribben in met de glaze en laat deze 10 min liggen.
 3. Draai de ribben om met de bolle kant naar boven en smeer ook deze in met de glaze. Na 20 minuten zijn de ribben klaar.

Je kunt deze handeling meerdere malen herhalen om een dikkere laag saus op je ribben te krijgen. Hoe meer saus, hoe zoeter de spareribs worden. Het is ook mogelijk om tijdens het afgrillen rookhout toe te voegen om de ribben een extra rooksmaak mee te geven.


Na totaal 3 uur zijn de spareribs klaar en heb je heerlijke ribben die zo van het bot vallen.
EET SMAKELIJK


De 3-2-1 methode

Een andere bekende methode is de 3-2-1 methode welke ik voorheen zelf ook altijd hanteerde, maar met bovenstaande methode worden de spareribs nog malser en vallen ze echt van het bot. Als je de voorkeur geeft aan een goede rooksmaak dan is onderstaande methode zeker wel geschikt. De 3-2-1 methode (low en slow) wil zeggen: 3 uur roken, 2 uur stomen en dan nog 1 uur afgrillen. Dit gaat echter niet op voor de Hollandse ribben welke veel kleiner zijn dan de Amerikaanse ribben. Geduld wordt beloond maar 1½-1-½ is voor Nederlandse ribben vaak voldoende. Langer is uiteraard beter, maar hou wel goed de temperatuur in de gaten ca. 120°.

Print Friendly, PDF & Email

Geschreven door:

RTLNiels
RTLNiels
Ik ben Niels "RTLNiels". Iedereen kan BBQen, dat is mijn motto! Mijn BBQ staat elk weekend aan. Ik deel lekkere en makkelijke recepten die iedereen kan maken met ingrediënten die standaard in de keuken aanwezig zijn, of makkelijk te verkrijgen zijn. Mis je iets, heb je een vraag of een goede tip. Mail me gerust, ik reageer altijd.
Vorig artikel
Volgend artikel

132 REACTIES

 1. Tjongejonge! Vorig weekend de spareribs gemaakt volgens dit recept. Werkelijk geweldig! Het enige waar ik mee gesteggeld heb is de rookbom. Dit heb ik op een voor mij vertrouwde wijze gedaan. Ok, en met de hoeveelheid zout in de rub. Daar hebben we een halve eetlepel voor genomen. De 1-2-1/2-methode was voldoende om van deze ribbetjes heerlijk malse spareribs te maken. Voor herhaling vatbaar!

 2. Heb de ribs volgens deze methode gedaan. Was eerste keer en waren heerlijk. Wel paar puntjes waar ik op moet letten. Sommige hadden niet goed gestoomt waarschijnlijk vanwege lekkage in folie. Op mijn gasbbq had de rookbom niet gewerkt (pakje alufolie met gaten die ik indirect had gelegd onder rooster) Nu liggen er 14 ribs op :-)(fase 1). Straks inpakken dus beter opletten. Ik doe er bij fase 3 Remia sweet Dalton op. Heerlijk zoete saus.

 3. Ik heb een paar vragen:

  In dit recept wordt gesproken over 25 ml appelsap en 25 ml whiskey voor het stomen per rib.
  Ik heb nu 2 ribs van circa 1 kilo per stuk.
  Is de appelsap en whiskey voldoende voor 1 rib?
  Of moet ik deze ribs nog in stukken delen?
  Doe ik stomen indirect of direct?
  Graag reactie.

  • Dat zijn flinke ribben. Die van mij zijn vaak een halve kilo. Als ze maar in een laag vocht staan. Zorg dat ze niet droog komen te staan anders drogen ze uit. Hiervoor is dus ook de temperatuur belangrijk. Boven de kolen is de temp vaak te hoog. Ik geef dus de voorkeur aan indirect. Succes verder met de ribben.

 4. Vandaag was het heerlijk weer. Wij hadden spareribs gehaald en gemarineerd volgens jouw recept (Fall of the Bone 2.0). Vervolgens hebben wij ze in aluminiumbakjes gestopt en afgesloten met aluminiumfolie. Na twee uur wachten, konden wij eindelijk zien hoe ze waren gegaard. Maar nu bleken de bolle kanten (die naar beneden lagen) verbrand te zijn. Wat erg jammer was, want de smaak en de malsheid van het vlees was erg lekker.
  We hebben geprobeerd de temperatuur tussen de 200-250 gehouden, hoewel hij soms wel iets heter was. We hadden vier korte strengen spareribs in vier bakjes. Hierdoor konden we niet echt indirect bakken.

  Wij vroegen ons af wat we de volgende keer beter anders kunnen doen? Het recept is trouwens verrukkelijk en gaan we zeker vaker gebruiken! Bedankt in ieder geval.

  Met vriendelijke groet,
  Geert en Anna-Marie

  • Beste Geert en Anna-Marie.

   Fijn om te horen dat jullie van de spareribs hebben genoten.
   Je moet ze inderdaad wel indirect bakken, dus niet direct boven de kolen. Ik gebruik altijd een volle kolenstarter. De temp is dan bij de piek 250gr, maar dat is alleen aan het begin daarom laat ik ze altijd even 15 minuten rusten voor ik het vlees er op doe. Daarna blijft hij meestal rond de 200gr hangen.
   Je kunt ook een laagje appelsap in de aluminium bak doen om dit probleem te voorkomen.
   Ik had afgelopen weekend ook te veel om indirect te kunnen bakken. Ik heb toen meerdere bakken gestapeld wat ook prima ging. Heb ze tussendoor wel een paar keer omgeruild om de temperatuur gelijk te houden.

   Ik ben blij dat ze goed gesmaakt hebben en hoop dat ze volgende keer beter lukken.

 5. Hoi Niels,

  Poging 2. Gisteren hebben we het weer geprobeerd. We hebben jouw tips meegenomen (echt indirect, temperatuur niet te hoog, laagje appelsap bij de spareribs in…). Het was fantastisch, het vlees was mals en viel zo van het bot af en de smaak was heerlijk. Wat hebben we genoten! Bedankt.

  Groetjes, Geert en Anna-Marie

 6. Nu 2 x 3 bakjes met ribs op de bbq gedaan en 2 x top heerlijk recept en geweldig dat ze ook echt van het botje vallen. Bedankt.

  • Deksel is niet nodig bij grillen. Grillen doe je kort boven de kolen dus is het handiger de deksel eraf te laten.

 7. Hallo, ik heb een vraagje,
  Is de 200 graden gemeten boven de kolen of boven het indirecte gedeelte?
  En na de 2 uur kunnen ze dan ook uit het bakje gewoon op de gril zelf liggen op het indirecte?

  Groetjes

 8. Hoe werkt dit recept op n smoker? Ik kan ook niets vinden over appelsap en whiskey. Kun je me het complete recept mail?

  Gr Rob

  • Beste Rob,

   Het principe blijft op een smoker hetzelfde. Je kunt een klein laagje appelsap of whisky in de aluminium bakjes doen voor meer smaak. Appelsap heeft ook de eigenschap dat het het vlees malser maakt.

 9. ongelofelijk lekker!!! niet helemaal het recept aangehouden (1 uurtje langer en iets minder warm) de ribs in een ovenschaal gedaan en goed afgedicht met folie, tezamen met een half kopje appelsap, 3 uur op 150 graden Celcius indirect gestoofd, hier na de ribs geglazed en uit de schaal gehaald en nog even indirect een half uurtje laten drogen. ga volgende keer wat cayenne peper aan de rub toevoegen voor iets meer pit! maar echt geweldig!!! bedankt voor het recept!

 10. Ik ben ook hiermee erg enthousiast gemaakt en wil dit a.s. weekend proberen. Ik lees alleen over een “recept” met appelsap en whisky maar kan dat nergens vinden op de site. Waar moet ik kijken?

  Andere vraag is het afgrillen (laatste halfuur) Doe jij dat op direct vuur of indirect? En doe je dan de ribs op het rooster of laat je ze in het bakje?

  Je hoort het resultaat nog!

  • Beste Tom, appelsap is geen noodzakelijke toevoeging, maar kan wel voorkomen dat de ribben te droog worden. Whisky kan je toevoegen omdat het gewoon lekker is.
   Het afgrillen doe je net als hamburgers (direct) boven de kolen op het rooster.
   Laat je ons even weten hoe het resultaat is, we zien graag wat foto’s.
   Succes

 11. Je had ze net zo goed in de oven kunnen maken, en je vlees hoort niet van het bot te vallen, er moet juist nog een bite in zitten.. Waardeloos recept!!

  • Beste Frank,

   Niks moet, en alles mag. Smaken verschillen. Ik hou persoonlijk ook van een bite en deel je gedachte. Waar ik helemaal een hekel aan heb is je ribben gaarkoken tot soepvlees. Vandaar dit recept. Heb je de Easterwood Spareribs van Frits al geprobeerd.

 12. Groot succes. Zo gaar als je ze hebben kan en heerlijk mals. Maar vooral ook heel smaakvol op deze manier. In de oven, zoals Frank hierboven zegt? Misschien, maar het “moet” in zijn reaktie deel ik niet. BBQ gaat ook om klieren met vuur en kooltjes en wachten in de zon.

  Mijn foto’s vind je hier: https://dl.dropboxusercontent.com/u/107965159/RIBS.rar
  Ik heb de ribs met de rub behandeld en een nachtje in zipbags laten liggen.
  Ik heb een scheutje appelsap in de bakjes gedaan voor ik ze afdekte. De afgedekte tijd was 2,5 uur, waarmee ik wat compenseerde voor de deksel-open tijd ivm briketten bijvullen en bakjes verplaatsen omdat ze gestapeld waren. (Heb maar een 47 cm Weber)
  Met de afgrilltijd deksel dicht gehouden en een kwartier per kant genomen.

 13. Ik sluit me volledig aan bij Tom. Ik heb de ribs ook een dag van te voren in de rub gezet en gestapeld op een 47 cm Weber klaargemaakt. Het was een daverend succes.
  Bedankt voor de tips (ook in de reacties) Het wordt met alle recepten op deze site een heerlijke BBQzomer.

 14. Leerzame onderdelen. Maar wat maakt het nou uit hoe je het noemt? De een noemt het grillen, de ander noemt het bbq-en of roosteren… Mijn Weber Spirit mocht ik ook geen bbq meer noemen. Het was naar verluidt een ‘buitenkeuken’! Honestly, who cares!?

 15. Beste Niels,

  Stap 2 en 3 zijn beide qua tijd bedoeld voor het directe afgrillen?
  Ik gebruik de brikettenhouder voor indirect grillen, als ik die nadien in het midden schuif kan ik dan zonder het vlees te draaien deze 10 en 20 minuten aanhouden (de briketten liggen in de houders iets hoger dan op het brikettenrooster).
  Verder nog een heel andere vraag. Kan stap 1 ook gewoon in een heteluchtoven ter voorbereiding gehanteerd worden in bijvoorbeeld een ruime ovenschaal?
  In groot gezelschap kan ik dan de BBQ onderwijl voor andere gerechten gebruiken en wat later aansteken.

  • Ik zou niet weten waarom niet. Ik ben niet zo goed in de keuken en heb geen verstand van ovens. Geef mij maar een BBQ.
   Het gaat uiteindelijk om het garen van het vlees.
   De afstand tot de kolen en de temperatuur zijn zaken die je op gevoel moet doen, niet alle ribben zijn hetzelfde!

 16. Beste Niels, is het de bedoeling dat het afgrillen gebeurd in de aluminium bakjes? Of gewoon op het BBQ rooster op direct vuur? Dat is me niet helemaal duidelijk als doen de foto’s het eerste vermoeden.

 17. Beste Niels,
  Spare-ribs waren heerlijk, maar het afgrillen op de directe manier werd gelijk flamberen.
  Hoe kan ik voorkomen dat de briketten gaan vlammen ?

  • Dit kun je alleen voorkomen door zuurstof weg te nemen door bijvoorbeeld de deksel te sluiten, maar dan zie je natuurlijk niet meer hoe ver ze gegaard zijn en liggen ze er snel te lang op. Ik gril altijd maar kort en verplaats het vlees regelmatig. Zo hou je controle en voorkom je dat de buitenkant verbrand.

 18. Ik had een vraag over de Spareribs, fall of the bone 2.0.
  Ik wil met de oud en nieuw een BBQ organiseren en daar deze spareribs bereiden.
  Ik zou alleen graag het twee uur indirect in de oven willen doen ipv op de BBQ. (zo’n held ben ik nou ook weer niet, 😉
  Mijn vraag is of dit kan, en of het niet ten koste gaat van het recept.
  Ik had zelf in gedachten de spareribs afgedekt in de over te garen, met de bolle kant naar boven in dit geval.
  Is dan aan te raden om dit ook te doen op 200-250 graden celsius voor 2 uur?

  • Natuurlijk kan je de Spareribs ook bereiden in de oven, maar ik geef uiteraard de voorkeur aan de BBQ.
   Ik weet niet precies hoe het werkt met de tijd. Dat is ook afhankelijk van de dikte van je Spareribs. Ik zou ze tussentijds even controleren, je wilt natuurlijk niet dat ze te droog worden. Afgrillen doe je natuurlijk wel op de BBQ.

 19. Beste niels. Ik heb dit recept nu 3x geprobeerd op mijn kamado bbq. Precies rond de 200 graden. Enige wat ik dus anders gedaan heb dan jou advies is de ribs in aluminium verpakt ipv een bakje. De eerste keer waren ze fantastisch. De 2e en 3e x waren ze droog en soms zelfs aangebrand. Ligt dit nu echt aan dat ik geen bakjes gebruik? Als ik verder op internet kijk zie ik dat er vaker een lagere temperatuur word gehanteerd van 100-150 graden. Ik heb nu bij de lokale AH alu bakjes gescoord dus ik ga ze deze week opnieuw proberen. Maar wilde toch even om je advies vragen.

  Alvast bedankt.

  Gr jasper

  • Als je ze in een bakje bereid kan de lucht beter circuleren. Ik heb ze er ook wel eens te lang opgehad. De situatie is natuurlijk altijd anders.Ik gebruik tegenwoordig zelf een braadslee!

 20. Veel lovende reacties hier! Moet zijn dat ze heerlijk smaken! Voor degene die willen roken zou ik mss toch aanraden daar op lage temperatuur mee te beginnen. Vlees schijnt slechts rooksmaak op te nemen tot een bepaalde temperatuur! Mooie blog wel ik kijk hier zeker nog eens rond 😉

  Groeten

 21. Hoi Niels,

  Volgens mij heeft rookhout aan het begin toevoegen geen nut. Ik dacht er aan om eerst 30 minuten indirect op lage temperatuur (110 graden) met rookhout op de BBQ te leggen en daarna jouw bereidingswijze verder aan te houden. Heb je dat weleens getest? Wat denk je hiervan? Ik wil ze morgen gaan maken, dus ik hoop dat je dit nog gaat lezen voor die tijd.

  • Heb ik niet eerder geprobeerd, weet niet of ze hierdoor uitdrogen. Door ze afgedekt te garen bereid je de ribben in het eigen vocht. Hierdoor worden ze zo perfect gaar. Dat is ook de reden dat ik aan het einde rookhout toevoeg. Ik hoor graag hoe het gegaan is.

 22. Beste Niels,
  Heb dit recept geprobeerd..super makkelijk, je moet er de tijd voor nemen wat betreft opbouw maar ze waren o n g e l o v e l i j k lekker. Ik heb de avond ervoor de ribs in de rub gezet en de volgende dag in een schaal met een bodempje appelsap afgedicht met aluminiumfolie. Na 1 1/2 uur waren ze al gaar en heb ze op het open vuur afgemaakt. Ik zit in de winter regelmatig met een maatje ’s avonds in de tuin met een goed kampvuurtje en wat Erdingers te kletsen over lekkere BBQ recepten, en dan kunnen we het niet laten
  om wat boven het vuur te houden of uiteindelijk de BBQ aan te steken. Ik heb een Weber gas-bbq, dus dan is het wel heel makkelijk aansteken. De hele winter staat dan ook de BBQ wel te roken. Deze Fall of the Bone ribs kunnen we helaas niet meer voor onszelf houden…De vrouwen en kinderen blijken met dit recept net zulke carnivoren als wij “de mannen” te zijn.

  Super gelukt dus.

  Dank je voor je recept.

 23. Hi Niels,

  Een paar weken geleden de fall-of-the-bone 2.0 gemaakt. Wat een succes.
  Morgen staan ze weer op het programma en ze liggen al lekker in de kruidenrub.

  Nu had ik een vraag betreffende het afdekken met alu-folie.
  Ik heb van die bakjes met zo’n kartonnen dekseltje die je in het randje van het alu-bakje vouwt.

  Voldoen deze ook om het af te sluiten of denk je dat het beter is dit karton eraf te halen en af te dekken met folie?

  Alvast bedankt voor je reactie.

 24. Afgelopen week de BBQ voor het eerst dit jaar opgestookt en deze ribs geprobeerd. Ze zijn ons erg goed bevallen op deze manier, dat gaan we vast vaker doen. Bedankt voor je recept!

 25. Hallo,

  Gisteravond spare ribs bereid. Ze waren heerlijk en redelijk mals en zacht, maar volgens mij kan het nog malser en zachter en vraag me af hoe…… Ik heb de spare ribs ingesmeerd met de dry rub en een nacht en dag in de koelkast gezet. Toen ingepakt in alu. folie en in een ovenschaal gelegd (bakblik paste niet…) Onder het pakketje een klein laagje water in de schaal gedaan. 2 uur in de oven op 170 graden. Toen alu. folie eraf en holle kant ingesmeerd met marinade. 10 minuten in de oven. Spare ribs gedraaid en bolle kant met marinade ingesmeerd en weer 20 minuten in de oven. Heeft u nog tips om ze de volgende keer nog malser te krijgen, want het vlees “viel niet van het bot”.
  Groeten Ellen

  • Beste ellen. Als ze nog niet van het bot vallen moet je ze wat langer in de oven doen. Misschien 180 proberen. Ik heb geen ervaring met ovens. Op de bbq komt de warmte natuurlijk van onderen dus denk dat ze dan wat warmer worden. Succes de volgende x en hoor graag of ze beter waren.

  • Ellen,

   Ik gebruik ook altijd de oven voor spare ribs, maar doe het iets anders dan jij. En mijn ribs zijn altijd lekker mals en makkelijk van het bot te halen.

   Ten eerste gebruik ik voor een oven een marinade, geen rub. Een juiste marinade maakt het vlees vooraf “malser” dan een rub. 24 uur laten marineren, en daarna ZONDER alu-folie in de oven, 1 of 2 uur op 120 graden, met inderdaad een plaat met water op de bodem van de oven tegen uitdrogen.

   Let op: leg de spare ribs ALTIJD met de holle kant naar beneden! Dan vloeit de lucht mooi om de ribs heen, en worden ze gelijkmatig gaar.

   Na de 120 graden doe je ze nog een half uur in de oven, maar nu bij 180, op de grill stand, om een lekker korstje te krijgen. Je kunt de ribs voor je ze bij 180 graden afbakt dan ook nog insmeren met de in dit recept genoemde glaze (glazuurlaagje).

   Of het vlees dan ook echt van het bot valt? Ik denk dat je dit niet te letterlijk moet nemen. Het gaat er om dat het vlees makkelijk van het bot loskomt, dat je het niet met je tanden van de botten moet schrapen. En dat lukt mij iedere keer weer met mijn manier van werken.

   Succes!

 26. Heb het gemaakt zoals omschreven door niels. Is wel lekker maar geef toch een voorkeur aan sous-vide voorgaren vacuüm verpakken dan 24 uur in warmwaterbad 61 graden. Daarna op de bbq regelmatig insmeren marinade , eet smakelijk!!! Lekkerder dan op deze manier heb ik ze nog niet op, de spareribs zijn heerlijk mals en absoluut niet droog.

 27. Gisteren deze manier van bereiden gevolgd.
  Spare ribs waren voortreffelijk.
  Zelf heb ik gekozen om de ribs een dag vantevoren in een “natte” marinade te zetten. (Ketjap ,honing ,zwarte bastard suiker, tomaten puree, knoflook en cayennepeper) . De volgende dag in grote afgesloten aluminium bakken op de weber gelegd. Zelf heb ik een bak met water eronder gezet zodat de temperatuur wat minder schommelde. Gedurende een periode van 2:15 uur op 150-180 indirect bereidt.
  Daarna folie eraf, glaze van dezelfde marinade gedaan en zo nog 15 minuten laten staan. Vervolgens ribben gedraaid ik bak. De bolle kan geglazed en zo nog 25 minuten laten staan. Vlees was botermals en viel echt van het bot af.
  Dank je wel voor de gouden tip Niels.

  • Yuri, ik kies bij spare ribs ook altijd voor een “natte” marinade. Dat wordt je vlees ook lekker van smaak
   maar ook een stuk malser dan alleen met een droge rub, die itt tot een goede marinade alleen maar smaak toevoegd.

 28. In één woord: GEWELDIG!

  Had 4 spareribs (2 buikribben in lengte doormidden) ivm met de ruimte op de bbq, de spareribs opgestapeld (2 om 2) dit ging prima, vlees viel bijna van het bot!! Heerlijk!!

 29. Ik heb zelf een UDS gebouwd, puur om een keer zelf spareribs te maken en om daarna gewoon als bbq te gebruiken.
  Maar deze ribs waren zo heerlijk dat ik het zeker vaker ga maken! Ik heb er wel voor gekozen om de glaze iets pittiger te maken. Dat het zo goed gelukt is in letterlijk de eerste smoke poging, ben ik zo blij mee. Bedankt dus voor het delen van het recept.
  Nu staan een niels burger en pulled pork nog op het verlanglijstje.

 30. Heb je ervaring met het pas een dag later eten van de spearibs.

  Ik wil morgen thuis de sprearibs 2 uur garen in de bbq.

  Deze spearibs wil ik zaterdag meenemen op visite. Wat kan ik het beste doen:

  Morgen aflakken en grillen zodat we ze zaterdag alleen moeten opwarmen.
  Of
  Is het lekkerder om de spearibs af te lakken en te grillen als ik daar ben. Indien deze optie, laat ik het vocht na het garen dan in het bakje zitten of zet ik ze die avond en nacht dan droog in de koelkast?

  Heb je hier ervaring mee? alvast bedankt!

  • Je kan ze gewoon maken zoals je ze normaal maakt, dus met de glaze, en wat je over hebt inpakken in alufolie. Ik neem ze dan altijd mee naar mn werk en eet ze gewoon koud. Ook lekker, maar je kan ze ook opwarmen in de magnetron. Eet smakelijk

 31. Hallo Niels

  Als de ribjes 2 uur gegaard hebben, voeg je dan extra voor gegloeide kolen toe.??
  Af grillen doe je dat in het bakje of direkt op het rooster.

  • Dat ligt aan je kolen. Ik gooi er altijd een paar bij. Die worden dan vanzelf warm. Afgrillen doe je boven de kolen. Kijk uit dat de glaze niet verbrand.

 32. Hallo Niels.
  Als je ze af glazed doe je ze dan nog 10 min in het bakje.?
  Omdraaien bolle kant boven insmeren en ook 20 min af hakken in het bakje.??

  Ik heb als extra vocht half whisky en half water toegevoed.
  (klein bodempje hoor)
  Vondt ze erg nat blijven dan.
  Is het Beter helemaal geen extra vocht toevoegen.??

  • Vocht stabiliseerd de temperatuur en voorkomt uitdrogen. Als je ze te vochtig vind moet je ze er gewoon nog wat langer op doen, of wat langer afgrillen.

 33. Hoi Niels.
  Het deksel met de luchtgaten moet die boven n kant met kolen staan.???
  Ik heb het idee dat je dan eerder de juiste temperatuur bereikt.
  Of gaat het dan te snel .
  Gr.
  Herman

 34. Heb gisteren pulled pork gemaakt.
  Het roken duurde niet zolang.
  Hoeveel houtsnippers moet je er op doen.??
  Is daar n srt maat voor.??
  Verder complimenten voor de site.
  Een nadeel.!!!!!!!

  Je blijft steeds weer lekkere dingen uitproberen.

 35. Hallo Niels.

  Gisteren n rookbom gemaakt.
  Ik weet niet wat er fout ging maar weinig rook.
  Had de houtsnippers in alu folie gedaan.
  Gaatjes boven in geprikt en boven op de kolen gelegd.
  Maar weinig rook hoor.
  Ze waren wel helemaal zwart geblakerd.
  Moet ik ze wel of niet in water weken, op de verpakking staat er niets over op.

  gr:
  Herman

  • Nee, ik maak mijn houtsnippers nooit nat, het is toch de bedoeling dat ze gaan roken. Als je je deksel dicht houd komt er geen zuurstof bij, anders je luchtinlaat een beetje knijpen of sluiten. Als je een bbq zonder deksel hebt zou je ze nat kunnen maken omdat ze anders vlam vatten. Daar is dan ook de rookbom voor bedacht. Bij mij rookt de rookbom altijd goed, en ook langer en geleidelijker dan losse snippers. Je kan ook stammetjes of blokken gebruiken in plaats van snippers. Die roken ook langer.

   • Als je de originele we er snippers hebt, dan word geadviseerd om deze ongeveer een 1/2 uur te laten weken in water, ( of appelsap, bier, wijn of ander vocht ), daarna afgieten, in een aluminium bak doen en afdekken met aluminium folie, vervolgens in de Weber smokerbox leggen en deze half boven de kolen en half boven het indirecte gedeelte te plaatsen, bij een temeratuur van 110 tot max 150 gr Celsius roken ze uitstekend , en redelijk lang, en gewoon af en toe wat vochtige snipper toevoegen, voor max 2 tot 3 uur, want daarna neemt je vlees geen rook meer op, als je op de indirecte manier gaat bereiden. Tenminste dat is mijn ervaring op een Weber one touch premium 57 cm .

    Mvg Patrick

 36. Hallo RTLNiels, in de comments heb je het een antal keer over appelsap (of whiskey) en waarom dat belangrijk is, maar in het recept zelf staat daar niks over. Hoe zit dat? (En bedankt voor je mooie recept trouwens, ik ga m morgen proberen)

  • Appelsap is geen noodzakelijke toevoeging, maar kan wel voorkomen dat de ribben te droog worden. Whisky kan je toevoegen omdat het gewoon lekker is.

 37. Hoi Niels,

  bedankt voor je recept! Ik maak normaal gesproken de “fall of the bone” variant. Is het ook mogelijk om ze eerst te garen en het aflakken enkele uren later te doen? Of drogen ze dan teveel in? Of zou je ze eerst afgrillen en lakken en later omwarmen?

  • Je kan ze natuurlijk warm houden in folie, of later opwarmen. De temperatuur verlagen waardoor ze later klaar zijn. Ik zou ze wel gewoon op de normale manier aflakken. Ze worden er niet droger van als je dit eerder of later doet. Dat heeft puur met de garing te maken.

 38. Hoi,

  Ben nog redelijk nieuw in de BBQ wereld.
  Je spreekt over bereiden bij 180 graden, is dit de temperatuur op rooster niveau? Of moet ik de temperatuur aanhouden in de deksel? (Weber GBS 57cm).

  Ik neem aan het eerste toch? gewoon op rooster niveau?

  • Als je hem op roosterniveau kan meten heeft dat zeker de voorkeur, kan dat niet, hou dan gewoon de meter in de deksel aan. Het komt echt echt niet op de grade naukeurig.

 39. Vandaag was het eindelijk zo ver! Gister het vlies verwijderd en de ribs in de rub gezet. Vandaag om 15:00 uur de Q aangezet en net klaar en alles opgeruimd. 1 woord; fantastisch!!
  Bedankt voor dit goddelijke recept!

  Volgende keer weer wat nieuws van je proberen!

  Gr Jasper

 40. Dit is de top-restaurant methode. Voor vele producten de meest malse bereidingswijze! Mijn zoon werkt er veel mee als kok, maar ik heb helaas geen vacumeerapparaat….

 41. Vraag: Kun je de ribbetjes een dag van te voren al voorbereiden en garen, dan laten afkoelen en volgende dag weer opwarmen of gaat dit ten koste van de malsheid?

 42. Ik heb 2x 1800 gram:

  1 Black agnus flat ribs
  2 kalfs spareribs

  Ik krijg deze dinsdag binnen en hoop dat ze echt lekker gaan worden zodat ik woensdag hier lekker van kan smullen met mijn familie.

  Ook hierbij zal ik uw methode toepassen.

  Voor meer tips ?

  Ik hoor het graag,!

 43. Ik heb nu 3x de spareribs fall off the bone 2.0 gemaakt, prima gelukt overigens. Maar nu zou ik ze met iets meer bite willen maken, dus niet zo boter zacht. Wat zou ik dan moeten veranderen in de garing? Temp, tijd? Enig idee of tips ik hoor het graag.

  • ​​​Door de ribben af te dekken gaan ze garen (stomen) in hun eigen vocht.
   Als je meer bite wil moet je dat minder lang, of helemaal niet doen.
   Persoonlijk hou ik ook wel van een bite dus maak ik ze vaak volgens de 1/2/3 methode​ op lage temperatuur​.
   Lees onderaan het Fall of the bone recept:

   De 3-2-1 methode Een andere bekende methode is de 3-2-1 methode welke ik voorheen zelf ook altijd hanteerde, maar met bovenstaande methode worden de spareribs nog malser en vallen ze echt van het bot. Als je de voorkeur geeft aan een goede rooksmaak dan is onderstaande methode zeker wel geschikt. De 3-2-1 methode (low en slow) wil zeggen: 3 uur roken, 2 uur stomen en dan nog 1 uur afgrillen. Dit gaat echter niet op voor de Hollandse ribben welke veel kleiner zijn dan de Amerikaanse ribben. Geduld wordt beloond maar 1½-1-½ is voor Nederlandse ribben vaak voldoende. Langer is uiteraard beter, maar hou wel goed de temperatuur in de gaten ca. 120°.

  • Zie ook hier voor antwoorden: https://www.kokswereld.nl/forum/viewtopic.php?t=2313 (waar door chefs getwijfeld wordt aan voor-koken omdat dan ook smaakverlies optreedt). De pekel-vacumeer methode werkt perfect om vlees malser te maken. Bij zalmfilet de beste methode.
   Bierlak is zo moeilijk niet: ingedikte biersaus (met bijv. gedroogde pruimen of cranberries en jeneverbesssen of tamarinde, rosemarijn) tijdens het grillen een paar maal aanbrengen lijkt me. En als je voor-kookt kan dat natuurlijk ook ook in bier…
   De vraag over ‘bite’ wordt daar ook beantwoord.

 44. Voor de sparibs kan daar een mooie bier lak over heen? En dan graag een Belgisch biertje. Heb jij hier een mooi recept Voor?
  Ik hoop snel wat te horen

   • Volgens FrankB is bierlak zo moeilijk niet: Lees een paar berichten hierboven
    ingedikte biersaus (met bijv. gedroogde pruimen of cranberries en jeneverbesssen of tamarinde, rosemarijn) tijdens het grillen een paar maal aanbrengen lijkt me. En als je voor-kookt kan dat natuurlijk ook ook in bier…
    Hoop dat je hier wat aan hebt

 45. Ik zie één echt voordeel van voor-koken: er wordt (meer) bouillon onttrokken aan de botten…. die ingedikte saus dan gebruiken om een dag in te marineren weegt misschien wel op tegen het smaakverlies van het vlees door het koken?

 46. Heb deze ribs nu een paar keer gemaakt, en ook wat geexperimenteerd door ze in te smeren met de dry rub en op de bodem van de schaal een laagje whiskey. Wat een geweldig recept is dit! Dankjewel RTLNiels

 47. Ik heb nu wat zaken uitgeprobeerd. het beste bevalt me de sous vide manier met (bijna) droge rub – beter dan in natte marinade. Super!
  Het is wel moeilijk om het vlies aan de achterkant .op de beschreven manier te verwijderen. Soms trek je het er zo af, soms is dat veel moeilijker en blijven er stukken zitten…..

 48. Ze waren perfect via deze methode, verschillende rubs geprobeerd en verschillende glazes, verschillend smaken maar consequent goede garing. Bedankt voor het delen

 49. Goede middag, nu wil ik ook het recept 2.0 gaan maken. Ni is mijn vraag moet er een laagje appelsap in het bakje? Het af grillen gast dst boven de kolen of indirect?

  Gr rob

 50. Top, normaal doenik altijd de 3 2 1 methode, ligt nartuurljjk aan de dikte van de ribs. Maar las vanmiddag de 2.0, en die ga ik maken morgen. Ik heb wel dikke ribs zijn die wel gaar in 2 uur? En dat afgelikte. Boven de kolen gaan de ribs niet verbranden, want er wordt gesproken over 10 min en 20 min?

  • BBQen doe je op gevoel. Niets is goed of fout. En niets moet, alles mag. Als je m niet te hoog opstookt kan je best lang afgrillen.

 51. Even een update,

  Ik heb de Spare ribs gemaakt volgens de 2.0, ze waren super mals en zo lekker echt top. En dat afgrillen is een fuitje van een cent. De q beetje af laten koelen tot 100 Gr en gaan met die banaan, niks verbrand ze waren heerlijk. Top recept.

 52. 2de keer ribbetje gemaakt op deze methode. Wel met andere kruiden (cayennepeper, korianderpoeder, paprika, bruine suiker, peper en zout) De smoker heb ik eerst gestookt met briketten. als deze goed vertrokken zijn stook ik verder met hout. Afgrillen doe ik gewoon verder op de smoker. Niet direct over het vuur. Glazen doe ik gewoon met bbq saus verdunt met wat kooksap uit de alu bakjes.
  Al 2 keer ribbetjes gemaakt sinds ik de smoker heb. Eerste poging had ik enkel het probleem dat er gewoon te weinig ribben en te grote buiken waren 😀

 53. Vandaag de spareribs fall of the bone 2.0 gemaakt. 1 kilo met zn 2en. Gisteren al de rub erop gedaan en een dag laten intrekken. Vandaag dus op de bbq, indirect (koolen aan 1 kant) De ribben in een grote aluminium weber schaal gedaan en daarbij appelsap gedaan. Best wel wat appelsap. Ook wat eroverheen gegoten. Toen de schaal met daarin de ribben ingepakt met aluminiumfolie en op de weber bbq (47cm) op het gedeelte waar geen koolen onder lagen. Om de 30min de bak gedraaid omdat er 2 stukken in zaten. (2 uur lang) daarna nog direct en afgelakt. Om de 10min draaien en weer lakken. Dit 30min gedaan. Ze vielen al van het bot voordat we ze uit de bak haalde en af gingen lakken. Echt niet normaal lekker!!!! Bedankt voor het recept!

  • Ik denk wel dat dit kan. Je zou het gewoon moeten proberen. Heb zelf geen ervaring met een oven, maar als je ze er ook in kan afgrillen dan zou het moeten lukken. Alleen roken zal een beetje lastig gaan. Ik hoor graag of het gelukt is.

 54. Bedankt voor het recept, een van de betere welk ik ben tegengekomen. Beetje appelsap in het bakje en behoedzaam af grillen boven de kooltjes, herhaaldelijk insmeren met de saus. Helemaal goed!

 55. Goedemorgen Niels,
  Veel vragen en antwoorden hier,Geweldig gewoon hier hebben we allemaal wat aan (complimenten hiervoor )
  Nu heb ik dus ook een vraag wij hebben nu een splinternieuwe napoleon pro kettle 57cm in ons bezit en kwam dit recept dus tegen,
  Nu heb ik al verschillende keren sparerips gemaakt erg lekker maar mijn twijfel blijft ,Waar is nu het beste om je Ribs te halen ?
  Supermarkt of de slager? (Uiteraard nog niet gemarineerd )
  Hoor namelijk veel verschillende verhalen hierover:
  Nu begrijp ik dit moet je gewoon zelf ondervinden maar ik was benieuwd naar jouw idee gedachte of dit nu echt zoveel verschil maakt in smaak,
  Top bedankt alvast voor je antwoord en je recepten ga zo door,

  Jurgen

  • Met een goede bereiding kan je alles lekker maken. Ik haal ze altijd bij de slager. Daar heb ik de beste ervaringen mee

 56. Zat te zoeken naar een recept en kwam hier terecht na het gelezen te hebben dacht ik ja ga ik doen, maar niet op de bbq maar in de oven. Gister de rub gemaakt en de ribs rijkelijk bestrooid. Vandaag in de oven gedaan met een fantastisch resultaat. Na 2 uur oven 2x afgestreken onder de grill. En echte aanrader.

 57. Mooie methode dit.

  Is het mogelijk om de eventueel op dag a te maken totdat je ze aflekt en dir pas op dag B te doen?

  • Sebastiaan,

   Je kan ze de volgende dag opwarmen, dan zijn ze ook lekker.
   Ik neem restjes vaak mee naar mijn werk en dan zijn ze ook heerlijk, maar niet zo lekker als dat je ze in 1x afmaak.

Reageren op dit bericht