Traeger Timberline 850

HomeReviewsTraeger Timberline 850

In december heeft Fonteyn (Europa’s grootste Outdoor Living Mall) mij gevraagd of ik een pellet grill wilde uit proberen. Ik had hier al vaker over gelezen en was erg benieuwd dus dat heb ik gedaan.
Ze stuurde mij de Traeger Timberline 850, een topklasse pellet grill met heel veel leuke extra’s. Ik kon dan ook niet wachten om deze uit te proberen.


Eerste indruk

De Traeger Timberline 850 voelt zeer stevig aan en is zeer netjes afgewerkt. Ik schrijf “zeer” want er is duidelijk veel aandacht besteed aan de afwerking.
Door de zwenkwielen aan de voorkant is hij makkelijk te verplaatsen. Het onderstel is stevig en zwaar waardoor hij erg stabiel staat.
Op het eerste oog lijkt hij door zijn vorm op een smoker. Dit komt door de grote opslagtank aan de zijkant die tevens dienst doet als zijtafel.
Als je de Traeger opent valt gelijk op hoeveel ruimte er is en hoe groot de roosters zijn. Ook aan de binnenkant is de Traeger netjes afgewerkt.

Wat is een pelletgrill?

De naam zegt het al, een pellet grill word gevoed met pellets in plaats van kolen. Houtpellets zijn cilindervormige houtkorrels die bestaan uit samengeperst hout.
Er zijn geen kunstmatige toevoegingen nodig om hout te verwerken tot pellets waardoor je kan stoken op 100% hout.
Een pelletgrill is voorzien van een thermostaat en een kleine microprocessor.
De microprocessor berekend de benodigde hoeveelheid pellets die nodig is een om bepaalde temperatuur te bereiken of constant te houden. Een lange vijzel (schroef) leid de pellets van de opslagtank naar de verbrandingskamer waar de korrels verbranden. Het hitteschild dat boven de verbrandingskamer ligt, zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de warmte en voorkomt dat er vet in de verbrandingskamer kan vallen.
Omdat pelletgrills voorzien zijn van een thermostaat kunnen ze heel lang een constante temperatuur vasthouden wat ideaal is voor low and slow BBQen.

Gewicht

De Traeger Timberline 850 weegt 62 kilo en is daarmee een stuk zwaarder dan gewone BBQ’s. Ter vergelijking, een Big Green Egg Large weegt 73kg. Door het stevige onderstel is de Traeger wel makkelijker te vervoeren dan een keramische BBQ.
Dat de Traeger Timberline 850 zo zwaar is komt omdat deze volledig dubbelwandig is en omdat er een stukje techniek in zit wat gewone BBQ’s niet hebben.

Afmeting

120 x 68 x 130 cm (bxdxh)

De Traeger Timberline 850 is een flinke BBQ maar staat niet in de weg. Dit komt omdat hij hoog op zijn poten staat waardoor je een fijne werkhoogte hebt. De opslagtank aan de zijkant is tevens zijtafel en een beetje werkruimte is altijd handig. De 3 roestvrijstalen roosters van verschillende afmetingen (46×56 36×56 en 26×56 cm) zorgen voor een groot grill oppervlak. Volgens Traeger ruimte voor 9 kippen, 8 spareribs of 6 procureurs. Ideaal voor grote groepen. Door hulpmiddelen als een ribrack te gebruiken kan je hier makkelijk veel meer op kwijt!

Gebruik

Het opstarten is erg makkelijk.
1. Vul de tank met pellets
2. Steek de stekker in het stopcontact
3. Stel de gewenste temperatuur in tussen de 75°c en 260°c
4. Hou de opstartknop enkele seconden in en na ca. 10 minuten is de BBQ op temperatuur.

Door het Timberline WIFIRE® systeem is het mogelijk de Traeger te koppelen aan je thuisnetwerk en te bedienen met je telefoon met behulp van de Traeger app. Met je telefoon kan je dan de temperatuur aflezen en bijstellen, en je kan de kerntemperatuur van je vlees aflezen met behulp van de meegeleverde sonde die je door een opening aan de zijkant in de BBQ kan steken. De opslagtank is voorzien van een handig opbergvak voor de sonde. Door een alarm in te stellen krijg je automatisch een melding op je telefoon als je vlees klaar is.
Er zijn verschillende voorgeprogrammeerde programma’s [Custom cook cycles] voor verschillende vlees soorten en er is zelfs een [SUPER SMOKE mode]. De Super Smoke Mode is alleen te gebruiken tussen de 75°c en 105°c en zorgt voor extra veel rook.
Ook aan een warmhoudstand is gedacht. Met de [Keep warm mode] houd de Traeger een constante temperatuur van 75°C. Ideaal als je gasten er nog niet zijn en je je vlees nog even warm wilt houden.

De pellets

Traeger is een van de weinigen merken die hun eigen pellets produceert. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende soorten. Elke soort geeft zijn eigen karakteristieke smaak. Zelf heb ik Apple en Hickory geprobeerd. De fruitige appel pellets passen goed bij groenten en kip. Hickory pellets hebben een walnootaroma en passen goed bij rund en varken.
Het bijvullen gaat erg makkelijk. Je haalt de snijplank van de opslagtank en doet de klep open waarna je de tank kan vullen met voldoende pellets. Zorg er wel voor dat deze droog blijven. Als de pellets vochtig worden vallen ze uit elkaar en kan de vijzel ze niet meer goed aanvoeren.
Mocht je willen overstappen op een andere pelletsoort dan kan je de tank makkelijk legen via het pelletreinigingsdeurtje aan de achterkant en vullen met een andere pelletsoort.
Kijk op www.traegergrills.com voor de verschillende pelletsoorten die je uiteraard ook bij Fonteyn kan bestellen.

Verbruik

De Traeger is erg efficiënt. Dit komt o.a. door de volledig dubbelwandige schil en de rubberen afdichtingsband in de deksel die perfect afsluit. Er gaat dus weinig warmte verloren. Ik heb hem in de winter uitgeprobeerd en de temperatuur lag regelmatig onder het vriespunt. Een dubbelwandige schil is dan ideaal. Na 2 weken intensief gebruik heb ik ongeveer 1 zak pellets verstookt. Een zak Traeger pellets kost bij Fonteyn ongeveer € 20,- wat gelijk staat aan een goede zak houtskool. Of ik daar net zo lang mee had gedaan betwijfel ik. En met pellets heb je toch het voordeel dat je op echt hout stookt. De pellets die ik over heb kan ik gewoon gebruiken als rookhout op mijn kolen BBQ.
De Traeger Timberline 850 verbruikt tijdens het opstarten (de eerste 4 minuten) ongeveer 300 watt aan elektriciteit. Daarna gebruikt hij maar 50 watt. Dat is net zoveel als een ouderwetse gloeilamp!

Schoonmaken

Het schoonmaken van de Traeger Timberline 850 is een fluitje van een cent.
Hij is voorzien van een opvangbak voor vet. Het vet druipt via het hitteschild in een goot die uitloopt in een opvangbak die je via een slee aan de buitenkant makkelijk kunt legen. Om warmte verlies te voorkomen wordt de uitloop afgedekt met een stalen kapje. Ook daar is goed over nagedacht.
De roestvrijstalen roosters zijn een stuk makkelijker schoon te maken dan verchroomde roosters.
Als je de Traeger Timberline 850 uitzet start automatisch de [shut down cycle] die ervoor zorgt dat de pellets in de verbrandingskamer volledig opbranden waardoor er alleen wat fijn stof over blijft.
Ik heb de Traeger 2 weken intensief gebruikt en heb de verbrandingskamer 1x schoongemaakt. Het is het makkelijks om deze met een stofzuiger leeg te zuigen.

Smaak

Persoonlijk ben ik een grote fan van roken en het gebruik van rookhout. Daarom was ik ook erg enthousiast om een BBQ uit te proberen die volledig gestookt wordt op hout. Ik ging er dan ook vanuit dat ik een pelletgrill kon vergelijken met een smoker, een rookton of een hang.
Toch is er wel degelijk een verschil. Er is geen makkelijkere BBQ om een stabiele temperatuur mee te houden en low and slow te BBQen dat een pelletgrill. Je zou dan ook verwachten dat alles wat er van de Traeger komt perfect sappig en rokerig zou zijn. Dat was in mijn geval helaas niet zo. De rook is toch van een andere kwaliteit dan de rook die ik normaal gebruik. Of dit komt omdat de rook droger is is me nog niet helemaal duidelijk. Ik vermoed dat dit komt omdat de temperatuur in de verbrandingskamer wordt geregeld door een ventilator die voor een bepaalde onnatuurlijke circulatie zorgt. De beercan chicken die ik erop maakte was aan de buitenkant droger en bleker dan ik gewend ben. Ik heb niet genoeg tijd gehad om dit verder uit te proberen.
Voor grillen is de Traeger ook minder geschikt. De maximale temperatuur waarop je de Traeger in kan stellen is 260°c. Dat is een perfecte temperatuur om te grillen. Om deze temperatuur te halen moet je dan wel de deksel sluiten waardoor de lucht gaat circuleren en je dus indirect aan het BBQen bent.
Een lekkere hamburger bakken lukt prima, verwacht alleen geen spectaculaire grill strepen op je burger.

Overige

Omdat de Traeger Timberline 850 een elektrisch ontsteking en bedieningspaneel heeft is het belangrijk om hem droog op te slaan. Fonteyn leverde mij ook een beschermhoes mee die van zeer goede kwaliteit was en netjes paste.
Voor het snoer is aan de achterzijde een nette ophangbeugel bevestigd, die hoeft dus niet op de grond te hangen.
De verbranding wordt geregeld met een ventilator die wel wat geluid maakt. Ook de motor die de vijzel aanvoert is niet geluidloos. De Traeger maakt niet veellawaai maar wel een geluid waar je je aan kan gaan ergeren. Hou daar dus rekening mee.

Voor wie

Als je van gemak houdt en vaak voor grote groepen de BBQ aan steekt, is dit zeker een BBQ waar je veel plezier aan gaat beleven. Ook voor restaurants en cateraars is de Traeger Timberline geschikt. Er is ook nog een groter model, de Traeger Timberline 1300 die 30 cm breder is. De roosters zijn dan geen 56, maar 86 cm breed.

Conclusie

De Traeger Timberline 850 is een fantastisch apparaat, en werkelijk aan alles is gedacht. Het gebruik in combinatie met de app ging in het begin vlekkeloos, maar na een paar dagen kon ik geen verbinding meer krijgen. Er waren op dat moment wat problemen met mijn internetprovider, dus of dat daar door komt weet ik niet. Ik had gewoon niet genoeg tijd om dat probleem op te lossen. Op het moment dat het werkte werkte het echter wel perfect.
Het spelen met vuur en temperatuur is toch wat voor mij BBQen zo leuk maakt. Een apparaat die dat allemaal uit handen neemt is natuurlijk super handig, maar toch niet iets voor mij.
Mocht je besluiten een Traeger aan te schaffen, beding er dan ook gelijk een BBQ Academy bij want ik ben ervan overtuigd dat je hier een perfect stukje vlees mee kan bereiden.

Je kan de Traeger Timberline 850 bekijken bij Fonteyn in Uddel.

Print Friendly, PDF & Email

Geschreven door:

RTLNiels
RTLNiels
Ik ben Niels "RTLNiels". Iedereen kan BBQen, dat is mijn motto! Mijn BBQ staat elk weekend aan. Ik deel lekkere en makkelijke recepten die iedereen kan maken met ingrediënten die standaard in de keuken aanwezig zijn, of makkelijk te verkrijgen zijn. Mis je iets, heb je een vraag of een goede tip. Mail me gerust, ik reageer altijd.

Reageren op dit bericht

In december heeft Fonteyn (Europa’s grootste Outdoor Living Mall) mij gevraagd of ik een pellet grill wilde uit proberen. Ik had hier al vaker over gelezen en was erg benieuwd dus dat heb ik gedaan. Ze stuurde mij de Traeger Timberline 850, een topklasse pellet grill...Traeger Timberline 850