Vakantie BBQ tips

HomeTipsVakantie BBQ tips

Vakantie, het moment om even lekker tot rust te komen.
BBQen is daar ideaal voor. Tijdens je vakantie heb je alle tijd, maar je bent niet de enige. Op de vraag “wanneer is het vlees klaar” zit je dan ook niet te wachten.
Daarom hier een paar tips om iedereen tijdens jouw vakantie BBQ tevreden te houden.

DE BBQ

Bij ons op de camping  kwam ik in het fietsenschuurtje de oude BBQ van mijn broer tegen. Deze heeft me echt doen verbazen. Een niet al te groot model met een deksel en goede luchtinlaten in de bodem en in de deksel. Een kolenrooster zodat de kolen los liggen van de bodem, en groot genoeg om 2 zones in te maken (direct en indirect).
Als je op vakantie gaat is je auto al snel vol. Voor een  BBQ en een kolenstarter is dan vaak geen plaats meer. Toch wil je op vakantie graag BBQen. Voor een paar tientjes koop je een simpele BBQ op je vakantieadres. Aan het einde van je vakantie kan je die gewoon weggooien. Koop er wel een met een deksel, een kolenrooster en goede luchtinlaten. Er worden nog steeds BBQ’s zonder verkocht.

SNEL AANSTEKEN ZONDER KOLENSTARTER
Op een kleine BBQ gebruik je altijd houtskool. Deze zijn sneller op temperatuur, en omdat er niet zoveel toevoegingen in zitten als bij briketten laten deze minder stof achter dus heb je hem ook weer sneller schoon.
Leg aanmaakblokjes (bruine en niet die stinkende witte) op de kolen. Als de aanmaakblokjes gedoofd zijn en de kolen een beetje wit beginnen te worden neem je een stuk tuinslang (neemt ook wijnig ruimte in in de kofferbak). Doe je wijsvinger op het uiteinde om de opening wat te vernouwen en de lucht te sturen. Door lucht op de gloeiende kolen te blazen heb je je BBQ zo op temperatuur.

 

MEER SMAAK
Het is natuurlijk aan te raden om naar een goede slager te gaan voor een mooi stukje vlees, maar een lekkere VET stukje vlees van de supermarkt doet het op vakantie ook altijd goed op de BBQ (grill). Varkensvlees is hier prima geschikt voor. Denk aan gemarineerde speklappen en braadworsten. Het vet dat op de kolen druppelt zorgt voor veel rook, en daarmee ook voor veel smaak. Voor meer smaak leg ik het vlees ook wel eens op elkaar. Scheelt ook weer ruimte op je rooster. Zo doen kip en spek het ook erg goed bij elkaar. Kijk wel uit met rauwe kip. Kip is gaar als de kerntemperatuur 76°c is.

GEEN VLAMMEN IN JE BBQ
Door de kolen aan een kant van je BBQ te leggen hou je aan de andere kant altijd een veilige (minder warme) zone. Mochten de vlammen uit je BBQ schieten. Leg het vlees dan op de veilige zone en sluit de deksel. Heb je geen plek voor een veilige zone, zorg dan dat je op tijd je deksel sluit of hou een bord in de buurt waar je het vlees tijdelijk op kan parkeren. Voor zwart vlees is nooit een excuus.

Met deze tips kan je op elke BBQ en op elke locatie een perfect stukje vlees bereiden.

Fijne vakantie!

Print Friendly, PDF & Email

Geschreven door:

RTLNiels
RTLNiels
Ik ben Niels "RTLNiels". Iedereen kan BBQen, dat is mijn motto! Mijn BBQ staat elk weekend aan. Ik deel lekkere en makkelijke recepten die iedereen kan maken met ingrediënten die standaard in de keuken aanwezig zijn, of makkelijk te verkrijgen zijn. Mis je iets, heb je een vraag of een goede tip. Mail me gerust, ik reageer altijd.

Reageren op dit bericht