Zeeuwse spek kun je heel makkelijk zelf maken. Warm is het heerlijk, maar koud bij de borrel misschien nog wel lekkerder. Daarnaast kun je het ook nog eens prima bewaren.
Zeeuwse spek maak je van doorregen buikspek zonder zwoerd.
Ingrediënten:
750 gr Buikspek
6 el Ketjap
3 el Mosterd
2 tenen Knoflook
1 Kleine ui
2 tl Peper
3 tl Paprikapoeder
1 el Olie
2 tl Zout
Voorbereiding
-
- Snij bovenstaande ingrediënten fijn en meng ze in een blender.
Als je van pittig houd kun je ook nog 1 tl cajunkruiden toevoegen. - Prik met een vork gaatjes in het spek.
- Smeer het spek in met de marinade en laat deze ca. 24 uur marineren in de koelkast.
- Snij bovenstaande ingrediënten fijn en meng ze in een blender.
Bereiding
- Steek je BBQ aan op de indirecte wijze.
- Leg op de bodem van het koude deel van je BBQ een stuk aluminiumfolie, de marinade zal gaan lekken dus scheelt je dit een hoop schoonmaakwerk.
- Voeg naar behoefte rookhout toe.
- Bij een temperatuur van ca. 180c duurt het ongeveer 45 tot 60 minuten voor de kerntemperatuur de 70c bereikt.
- Pak de spek nu in met aluminiumfolie en laat het ca. 10 minuten rusten.
- Neem een scherp mes om de spek in mooie dunne plakjes te snijden.
Ik wil dit recept graag gebruiken als inspiratie om buikspek warm te roken in een rookkast. Is het aan te raden om naast bovenstaande ingriënten het spek ook nog te pekelen in een zoutbad?
Vis moet je altijd pekelen. Dit lijkt me bij spek overbodig. Door de kruiden is deze al zout genoeg.
Ja een beetje kleurzout halen bij de slager en 10 gram per kilo buikspek toevogen aan de marinade en 48 uur in laten staan het spek op veel plaatsen diep inprikken met een oude vork of ijzeren saté pen
hallo
vandaag voor het eerst gemaakt de Zeeuws
spek echt heel lekker sta op een camping dus iedereen wide proeven
had gelukkig 1.5 kg echt lekker top recept
Hoi Niels,
ik ben een beginnende bbqer en ik geniet onwijs van je site en recepten. Lekker experimenteren, lezen, proeven en genieten. Bedankt voor je site/recepeten
Hey Niels,
Deze week dit recept gemaakt en gisteren is er 3/4 kilo Zeeuws spek van de BBQ gekomen.
SUPERLEKKER! Heb nu al spijt dat ik niet 2x zoveel heb gemaakt…
Bedankt!
Groeten,
Christian aka ChrisjeT
Hoi,
zou je het bereide stuk zeeuws spek, ook kunnen invriezen?
Alvast bedankt
easycooker
Ik denk dat dat prima kan.
Hoi, welk soort rookhout raad je aan om te gebruiken? Groeten Marten
Ik gebruik bij varken graag beuken of eiken, maar fruithout (appel of kersen) kan ook prima. Kijk wel uit dat de rook niet te veel gaat overheersen!
Hoi, ik heb een vraag. Ik heb nu al een paar keer zeeuwsspek gemaakt maar, hoe kan het dat het niet mooi roze is binnenin maar wit? De smaak is goed hoor, alleen ziet het er niet zo mooi uit.
Leuk dat je ook Zeeuwse spek maakt.
Spek is varkensvlees en dat is niet lekker als het roze is.
Het lekkerst is het als het vet mooi gesmolten is.
Misschien bedoel je dat er veel vet in je spek zit.
Dit zal je dan gewoon weg moeten trimmen of vragen aan je slager.
Maar het vet zorgt ook voor de smaak.